Actualitate

Lucrările la un sector din Autostrada Transilvania, realizat deja pe jumătate de Bechtel, vor fi reluate. CNADNR a semnat contractul pentru Suplacu de Barcău - Borş

Contractul de circa 157 de milioane de euro pentru finalizarea tronsonului de autostrada de 60 de km dintre Borş şi Suplacu de Barcău a fost semnat luni la Oradea cu grupul de firme Isolux Corsan – Corsan Corvian din Spania, la peste nouă luni de când ofertele la licitaţie au fost deschise de catre Compania de Autostrăzi.

Tronsonul A3 dintre Borş şi Suplacu de Barcău a fost construit deja în proporţie de 50% de către Bechtel, până când în mai 2013 a fost reziliat contractul, americanii cerând la acel moment încă 250 de milioane de euro pentru a finaliza lucrarea.

Lucrările la Sectorul din Autostrada Transilvania realizat deja pe jumătate de catre Bechtel vor fi reluate. Compania de Autostrăzi a semnat contractul pentru A3 Suplacu de Barcău – Borş, informează hotnews.ro.


Contractul de circa 157 de milioane de euro pentru finalizarea tronsonului de autostradă de 60 de km dintre Borş şi Suplacu de Barcău a fost semnat luni la Oradea cu grupul de firme Isolux Corsan – Corsan Corvian din Spania, la peste nouă luni de când ofertele la licitaţie au fost deschise de către Compania de Autostrăzi. Tronsonul A3 dintre Borş şi Suplacu de Barcău a fost construit deja în proporţie de 50% de către Bechtel, până când în mai 2013 a fost reziliat contractul, americanii cerând la acel moment încă 250 de milioane de euro pentru a finaliza lucrarea.

Contractul dintre CNADNR şi Asocierea Corsan SA - Corviam Construccion SA & SC Consinit SRL & SC Road Consulting & Design Slution SRL & SC Via Design SRL pentru "Proiectarea şi Execuția Finalizării Autostrăzii Brașov – Târgu-Mureș - Cluj – Oradea, Secțiunea 3C: Suplacu de Barcău – Borș (km 4+200 – km 64+450)" a fost semnat luni, la prefectura Bihor, de către directorul CNADNR şi reprezentanţii constructorilor.


Oferta câştigătoare a fost de 701 milioane lei fara TVA, adica circa 157 milioane de euro. Durata estimata a Contractului de proiectare si executie lucrari este de 24 luni, la care se adauga 30 luni perioada de garantie, potrivit CNADNR.

Finantarea autostrazii se va face integral de la buget, desi autoritatile spera pe viitor, conform ultimei versiuni din Master Plan, sa includa proiectul pe un mix de finantare buget - fonduri europene - imprumuturi publice.


La semnarea contractului, seful CNADNR Narcis Neaga a amintit ca prin semnarea noului contract s-a realizat o economie fata de vechea intelegere cu americanii de la Bechtel.

"Preţul pe kilometru de autostradă, pe ceea ce mai avea de executat, ceea ce urmează să execute consorţiul care a câştigat această licitaţie, preţul era de 4,33 milioane euro, fără TVA, şi nu includea spaţii de servicii şi servicii IT&C, elemente esenţiale de autostradă. În urma licitației s-a ajuns la un preţ mediu de aprox 2.59-2.60 milioane euro, şi include spaţii de servicii şi servicii IT&C”, a explicat seful CNADNR, Narcis Neaga, citat de voceatransilvaniei.ro.


Seful CNADNR: Ne gandim sa unim centura Oradea cu nodul de la Biharia

Potrivit directorului CNADNR, zona Metropolitană a Oradei va fi legată la autostrată, şi asta pentru că au în plan construirea unui nod şi pentru a face legătura cu Oradea.

„Există trei noduri. Unul la Marca-judeţul Sălaj, provizoriu încă, cu DN19, unul la Chiribiş în legătura cu Marghita, şi unul deocamdată prevăzut la Biharia care să asigure legătura cu Oradea. Însă, aici, în urma discuţiilor purtate cu autorităţile publice locale, ne gândim să unim centura Oradea cu viitorul nod, pentru a nu crea  două drumuri paralele şi pentru a fluidiza şi uşura traficul”,  a mai precizat directorul CNADNR.


Suplacu de Barcau Bors: Inceput de Bechtel, continuat cu o licitatie taraganata de autoritati

 

Tronsonul în cauză a fost realizat deja în proporţie de 50% de către compania americană Bechtel până când în mai 2013 contractul a fost reziliat. La acel moment, potrivit declaraţiilor autorităţilor române, americanii ar mai fi cerut încă 250 de milioane de euro pentru a termina lucrările deja începute.

Licitaţia pentru un nou contructor a fost demarată în 27 mai 2014, iar ofertele depuse - în numar de trei - au fost deschise pe 24 iulie 2014.

De atunci si pana in prezent au trecut mai bine de noua luni, timp in care CNADNR a stat si a evaluat cele trei oferte depuse, anuntand castigatorul abia in luna aprilie.

Citeşte şi: Istoria autostrăzii Meşterului Manole

Ultimele Stiri
abonare newsletter