Actualitate

EXCLUSIVITATE! Contracte ale Consiliului Județean cu firme private, în atenția Agenției Naționale de Integritate!

Inspectorii ANI vor să vadă contracte și documente încheiate cu mai multe firme de arhitectură, printre care și Top Proiect, a soțului Sandei Oltean, fostul arhitect-șef al județului Cluj. Monitorul de Cluj a scris în mai multe articole despre problemele de incompatibilitate și conflictul de interese în care se afla Sanda Oltean.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut informaţii de la Consiliul Judeţean Cluj privind contractele derulate de instituţie cu Top Proiect SRL, firmă la care soţul fostei arhitecte şefe a județului Cluj, Sanda Oltean, deţinea aproape jumătate din acţiuni.

Firma Top Proiect SRL a prestat de-a lungul timpului diferite servicii pentru Consiliul Judeţean Cluj. Monitorul de Cluj a scris în mai multe rânduri despre posibilul conflict de interese în care s-ar fi aflat Sanda Oltean.


Printr-o adresă din 28 aprilie 2015, ANI a cerut Consiliului Judeţean Cluj să-i pună la dispoziţie o serie de documente privind contractele derulate cu firma Top Proiect SRL.

Din adresa ANI reiese că există un dosar deschis în legătură cu aceste aspecte încă din luna iulie 2013.


“În vederea soluţionării lucrării din 16 iulie 2013 având ca obiect evaluarea conflictelor de interese şi incompatibilităţi, în temeiul legii vă solicităm să ne transmiteţi următoarele documente şi informaţii: toate documentele care au stat la baza atribuirii şi derulării contractului nr. 1994/27.11.2012 încheiat între Consiliul Judeţean Cluj şi SC Top Proiect SRL, toată documentaţia care a stat la baza atriburii şi derulării contractelor încheiate între Consiliul Judeţean Cluj (inclusiv de către instituţiile sau regiile autonome de interes judeţean aflate în subordinea ori sub autoritatea Consiliului Judeţean ori societăţile comerciale înfiinţate de către Consiliul Judeţean) şi societăţile comerciale Arhitectura 4U SRL, Birou A4U, respectiv Top Proiect SRL. Vă aducem la cunoştinţă că sunteţi obligat ca în termen de cel mult 30 de zile să ne comunicaţi informaţiile şi înscrisurile solicitate. Nerespectarea acestui termen se sancţionează cu amendă civilă de 200 de lei pentru fiecare zi de întârziere”, se arată în adresa ANI.

Legătura Top Proiect cu CJ Cluj datează din 2010

Legăturile firmei Top Proiect cu Consiliul Județean Cluj datează din 2010, când firma lui Mihai Oltean, soţul Sandei Oltean a fost proiectant general la lucrările de amenajare și extindere a parcării Aeroportului.


Potrivit documentelor publice semnate de Sanda Oltean (declarații de avere) depuse la Consiliul Județean în anii 2011 - când era șef de serviciu, respectiv 2012 - când ocupa funcția de arhitect șef - soțul ei, arhitectul Mihai Oltean, era angajat cu carte de muncă la firma Top Proiect SRL, la care, potrivit datelor de la registrul Comerțului era și acționar.

Dar, declarațiile de interese din anii respectivi nu menționau nimic despre contractele încheiate de firma soțului cu instituția la care ea era atunci angajată, ceea ce o punea, legal, în conflict de interese.


A depus o altă declaraţie de avere

În august 2013, la o săptămână după apariția în Monitorul de Cluj a articolului care semnala posibilul conflict de interese în care se află, arhitectul-șef (la acea dată) al Consiliului Județean Cluj, Sanda Oltean, a depus declarații rectificative de avere și interese. Față de declarațiile inițiale, în actele întocmite în 28 iunie și înregistrate la CJ în 10 iulie 2013, apăreau diferențe semnificative.

În declarația de avere erau trecute nu mai puțin de trei terenuri intravilane și trei case de locuit, proprietatea soțului Mihai Oltean, dar și succesiunea deschisă în urma decesului tatălui.


O altă diferență era un depozit de 30.275,71€, deschis la BCR în 2010 și lichidat în aprilie 2013.

La capitolul venituri, soțul arhitectei-șefe și-a „amintit” că a câștigat mai mult în 2012, astfel că declara în 28 iunie salarii de 3.564 de lei, față de numai 2.400 declarați în 3 iunie.

Marea surpriză a adus-o însă declarația de interese, unde Sanda Oltean a trecut participația „minoritară” a soțului cu 47,62% în firma Top Proiect SRL, care, surpriză, a prestat diverse servicii pentru Consiliul Județean.

De menționat că ambele declarații-tip (atât cea de avere, cât și cea de interese) încep cu fraza extrem de ușor de înțeles formulată: „cunoscând prevederile art. 292 din Codul penal privind falsuri în declarații, declar pe propria răspundere...”.

Soția comandă, soțul execută, soția verifică, soțul ia banii

În 1 martie 2010, SC Top Proiect SRL a încheiat prin achiziție directă un „contract de servicii” prin care a câștigat, în 75 de zile de valabilitate, 60.750 lei plus TVA, adică puțin peste 17.000€.

În 5 noiembrie 2012, tot prin achiziție directă, firma lui Mihai Oltean a primit de la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean, un contract de proiectare, valabil între 5.11-15.12.2012, pentru care a încasat 78388,36 lei inclusiv TVA (aproape 18.000€).

Un al treilea contract „de servicii”, încheiat prin achiziție directă în 27 noiembrie 2012, de această dată direct cu Consiliul Județean, a adus firmei Top Proiect în 30 de zile 5.000 de lei plus TVA (circa 1.400€).

Potrivit fișei postului, arhitectul-șef - funcție ocupată la acea dată de Sanda Oltean - avizează documentele referitoare la urbanism/proiectare/construcții etc emise de Consiliul Județean. În aceste condiții, exista suspiciunea rezonabilă că ea ar fi putut întocmi documentația în urma căreia firma soțului, Top Proiect, a primit, prin încredințare directă, contracte de aproape 40.000€, respectiv documentele de recepție și plată a lucrărilor efectuate.

Mai mult, tot atunci, directorul operaţional al Aeroportului Internaţional Cluj, Iuliu Pop, a precizat că sensul giratoriu din faţa instituţiei este prost făcut şi că din această cauză aeroportul primeşte zeci de plângeri de la pasagerii nemulţumiţi. Proiectantul sensului giratoriu a fost firma Top Proiect SRL, firma la care era asociat și angajat şi Mihai Oltean, soţul Sandei Oltean.

“Sensul giratoriu nu este bine conceput. Noi i-am spus proiectantului, care este soţul doamnei Oltean, arhitectul şef de la judeţ, că nu este în regulă aşa. Orice sens giratoriu dintr-o zonă care trebuie să asigure acces la o instituţie trebuie să aibă benzi pe preselectare pe ambele sensuri pe o distanţă de minim 50 de metri ca accesul în şi afară din instituţie să se facă rapid şi eficient. Nu s-a ţinut cont de obiecţiile noastre şi la noi vin direct plângerile pasagerilor nemulţumiţi”, spunea anul trecut Iuliu Pop.

Sensul giratoriu a costat 450.000 de euro şi lucrările executate de UTI au durat peste doi ani de zile.

Banii europeni, buni pentru investiții îndoielnice?

Monitorul de Cluj scria în 2009 despre un alt contract încheiat între CJ Cluj şi firma Top Proiect SRL pentru proiectul tehnic al Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Cluj. Contractul a fost atribuit prin achiziţie directă. Valoarea achiziţiei a fost stabilită la un maxim de 14.500 euro, iar oferta desemnată câştigătoare, respectiv a firmei SC Top Proiect SRL Cluj-Napoca a fost de 30.000 lei, fără TVA, adică aproximativ 7.100 euro. Pentru aceşti bani, firma s-a obligat să realizeze expertiza tehnică, documentaţia de avizare pentru lucrările de intervenţie, documentaţia pentru obţinerea certificatului de urbanism, pentru avize şi acorduri legale, fişa tehnică privind condiţiile de proecţie a mediului şi studiul de impact asupra mediului, proiectul tehnic, detalii de execuţie, proiectul pentru autorizarea lucrărilor de construcţie. În mod normal, cea mai mare parte din aceste documente, dacă nu chiar toat, puteau fi elaborate de aparatul de specialitate al Direcției de Urbanism a Consiliului Județean, coordonată tocmai de arhitectul șef al județului.

Trei ani mai târziu, în 2012, a fost necesară reactualizarea proiectului tehnic pentru Centrul de Informare. Pentru reactualizarea proiectului tehnic au mai fost necesari încă 5.000 lei, fără TVA, adică aproximativ 1.100 euro. Contractul a fost semnat tot cu SC Top Proiect SRL, oferta lor fiind desemnată câştigătoare tot prin procedura achiziţiilor publice.

În 2014, Sanda Oltean a revenit şi a plecat imediat

Sanda Oltean şi-a dat demisia din funcţie în 28 octombrie 2014, imediat după ce a revenit în Consiliul Judeţean Cluj din concediul de maternitate. La acea vreme, preşedintele CJ Cluj Vakar Istvan spunea că Oltean a invocat motive personale şi a cerut să plece imediat.

Sanda Oltean, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu

Sanda Oltean a fost trimisă în judecată pentru fraudarea concursului de angajare de la urbanism. Ea a fost denunţată de actualul arhitect sef, Claudiu Salanță, care ar fi găsit în biroul său o foaie scrisă de predecesoarea sa. În cadrul documentului Sanda Oltean scria că a vorbit cu președintele Consiliului Județean(CJ) Cluj- Horea Uioreanu la acea vreme, și cu vicepreședintele și că “totul este în regulă”. Sanda Oltean, fosta arhitectă șefă a județului Cluj, a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Fosta arhitectă șefă a județului este acuzată de procurori că ar fi încercat să își angajeze o prietenă, pe Lucia Domșa, drept șef al serviciului urbanism prin intermediul unor relații pe care aceasta le avea la conducerea instituției. Chiar dacă candidata nu îndeplinea toate criteriile necesare, arhitectul șef al județului i-ar fi garantat prietenei sale că ar fi vorbit cu președintele și vicepreședintele CJ Cluj.

Citeşte şi: "Uitucele" Mariana Rațiu și Sanda Oltean au depus alte declarații de avere și interese

Citeşte şi: Sensul giratoriu de la aeroport, proiectat de soţul arhitectului judeţului Sanda Oltean, este greşit

Citeşte şi: Corupție sau incompatibilitate la Consiliul Județean Cluj?

Citeşte şi: Banii europeni, buni pentru investiții îndoielnice?

Citeşte şi: Cutremur în Consiliul Judeţean Cluj. După demisia Simonei Tatomir, Sanda Oltean şi-a înaintat şi ea demisia. Cine urmează?

Ultimele Stiri
abonare newsletter