Actualitate

Avem confirmarea. Centrul de Deşeuri nu se mai face anul acesta

După ce vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Ioan Oleleu a recunoscut că Centrul de Deşeuri nu va fi funcţionabil în 2015, a venit rândul managerului de proiect Mariana Raţiu să admită că acest proiect nu va fi gata anul acesta. Ce se va întâmpla la finalului anului 2015 şi cine va suporta pagubele?

Întrebată dacă crede că Centrul de Deşeuri va fi gata în 2015, Mariana Raţiu a răspuns: “Categoric nu”.

„Cum să fie gata când ne-a venit ieri documentaţia de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca în care ni se spune foarte clar un termen de execuţie pe partea de celulă de 12 luni, proiectare şi execuţie. Nu are cum să fie gata”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Mariana Raţiu.


Mariana Raţiu a explicat cum a survenit rezilierea contractului şi de ce Consiliul Judeţean Cluj nu a luat mai repede această decizie.

“Rezilierea contractului a venit urmare a expertizei care a scos la iveală o lucrare neconformă, funcţionarii publici nu au atribuţii conform legii să certifice calitatea unor lucrări şi îşi depăşesc atribuţiile dacă spun că lucrarea «nu e conform cu proiectul». Nu avem această calitate, dar sesizând anumite aspecte le-am pus pe hârtie către inginer (n.red. Tahal). Inginerul ne-a spus că ne înşelăm şi că totul este bine, motiv pentru care aveam un singur instrument, expertiza. Când i-am spus constructorului că îşi bate joc de lucrare ni s-a răspuns «cine sunteţi voi, măi, ai ochi de expert, ce te interesează cum fac». Cam aşa ne tratau pe noi constructorii. Şi-a bătut joc de banul public. Văzând că îşi bat joc de noi în ultimul hal am decis să facem acea expertiză. Expertiza a scos la iveală o bătaie de joc şi o lipsă de profesionalism, lăsând la o parte că dădeam bani publici. Ştiţi de unde au plecat toate problemele? S-au lăcomit la acel zid care s-a destabilizat, că puteau să-l repare, nereparându-l au sperat că vor primi bani în plus. Chiar dacă noi simţeam că îşi bat joc nu am putut legal să reziliem contractul mai repede. Trebuia să urmăm nişte paşi. Contractul e legea părţilor. Le-am spus să repare pe cheltuia lor că erau vinovaţi. Nu au vrut. Noi nu mai putem să refacem proiectul pentru că terenul nu mai este virgin”, spune Raţiu.


Încă o concesie de la Comisia Europeană

Mariana Raţiu a mai precizat că se mai pot obţine fonduri europene pentru acest proiect în următorul exerciţiu financiar. Potrivit lui Raţiu, Consiliul Judeţean Cluj în calitate de beneficiar, trebuie să transmită până la data de 27 martie partea din proiect neterminată care ar urma să intre în exerciţiul financiar 2014-2020.

“Am primit o veste bună de la Ministerul Fondurilor Europene. Putem faza acest proiect şi vom obţine bani în perioada de programare 2014-2020, dacă nu reuşim să terminăm acum, urmează să le finalizăm în următorul exerciţiu bugetar. În situaţia în care un proiect nu se poate finaliza în perioada de programare 2007-2013 pentru care perioada de eligibilitate a cheltuielilor este până la 31 decembrie 2015, acesta poate fi împărţit în două faze, astfel încât o fază să poată fi finalizată în perioada 2007-2013, lăsând punerea în aplicare a fazei a doua în perioada 2014-2020. Potrivit adresei de la Minister, beneficiarul, adică CJ Cluj, împreună cu supervizorul şi antreprenorii, va determina clar componentele şi/sau contractele din cadrul proiectului finanţat prin POS Mediu 2007-2013 care nu se vor finaliza tehnic şi financiar în perioada de programare 2007-2013, urmând ca acestea să se finanţeze din POIM 2014-2020”, a explicat managerul de proiect.


Ce se va întâmpla în vară

În iulie expiră termenul dat de Garda Naţională de Mediu pentru a depozita deşeurile la rampa de gunoi de la Pata Rât. Autorităţile de la Bucureşti au declarat că rampa de gunoi se va închide pe data de 15 iulie şi au cerut Consiliului Judeţean Cluj să realizeze o rampă intermediară care să ţină loc de rampă până în momentul construirii definitive a gropii ecologice.

“În partea de sus, unde este plătit, putem încheia în 2015 proiectul. Să rămână doar partea de celulă, să o regândim. Cel mai bun scenariu ar fi să ducem numai partea de celulă pentru anul viitor, să rezolvăm depozitarea temporară ca să nu existe presiune unde depozităm deşeurile. Vom face o organizare de şantier în sensul că se va face o depozitare intermediară a gunoiul care oricum urmează să fie depozitat în acele celule care se construiesc”, a mai spus Raţiu.


Ea a avansat un nou termen pentru postarea pe SEAP a anunţului privind noua licitaţie pentru construirea Centrului de Deşeuri, şi anume luna aprilie sau mai.

“Nu vom mai da un avans noului constructor. Experienţa pe care am avut-o ne face să reacţionăm aşa. Dai bani firmelor şi ele intră în insolvenţă. De aceea sunt atâtea probleme de corupţie, că dai firmelor avans şi intră în insolvenţă”, a conchis Raţiu.


Valoarea contractului pentru construirea Centrului de Deşeuri este de 107.520.112,98 lei fără TVA, iar termenul de finalizare a fost 19 octombrie 2014.

Ultimele Stiri
abonare newsletter