Actualitate

Proiectul de transport intermodal, în pericol. A ieşit cum au vrut ei. Şefii Consiliului Judeţean Cluj îl trimit pe David Ciceo la Bucureşti după obţinerea avizelor

Mai sunt încă trei zile pentru depunerea cererii de finanţare a proiectului privind transportul intermodal, dar deocamdată conducerea Consiliului Judeţean Cluj nu se grăbeşte să rezolve problema asocierii. Într-o şedinţă fulger desfăşurată luni la sediul Consiliului Judeţean Cluj care a durat mai bine de trei ore, conducerea instituţiei a decis să-l trimită pe directorul aeroportului clujean, David Ciceo, la Bucureşti să obţină mai multe avize. Este condiţia pe care CJ Cluj a impus-o pentru semnarea asocierii.

Neînţelegerile dintre conducerea Consiliului Judeţean Cluj şi conducerea Aeroportului Internaţional Cluj sunt de notorietate. Un nou episod s-a petrecut luni într-o şedinţă a comisiei tehnico-economice desfăşurată la sediul Consiliului Judeţean Cluj la care a participat şi directorul aeroportului clujean David Ciceo.

Luni dimineaţă, consilierul judeţean Mihai Seplecan a solicitat rezolvarea Asocierii în vederea depunerii cererii de finanțare a proiectului “Dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri și marfă la Aeroportul Avram Iancu, având în vedere că termenul de depunere al proiectului este 26 februarie 2015.


“Prin HCJ 30 din 28 ianuarie, s-a dat, după câțiva ani de «lupte seculare», acordul de principiu pentru depunerea proiectului «Dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri și marfă la Aeroportul Avram Iancu». Reamintesc faptul că studiile pentru infrastructura de transport intermodal, în valoare de 1.687.000 de euro, au fost finanţate din bani europeni, asistenţa financiară a CE fiind de 843.500 de euro, restul cofinanţării fiind asigurat din bugetul Consiliului Judeţean Cluj. Bani cheltuiți cu succes pe parcursul ultimilor doi ani. Numai că avem o mare problemă la nivel de decidenți ai CJ Cluj. Abia în 4 februarie anul curent, prin HCJ 38 s-a constituit grupul de lucru pentru întocmirea cererii de finanțare în vederea depunerii acestuia. Care grup de lucru, până azi, 23 februarie, nu s-a întrunit și nu a lucrat absolut nimic”, spune Seplecan.

Seplecan este de părere că este vorba de un act de sabotaj din partea Consiliului Judeţean Cluj.


“Orice om de bun simț ajunge la concluzia că acest proiect este în pericol de a nu mai primi finanțarea europeană. Nu știu despre ce este vorba: indolența decidenților CJ Cluj sau sabotaj? Mai ales când un astfel de proiect nu beneficiază de lamentațiile celor din PSD Cluj cum că ar fi subminat. Cer președintelui CJ Cluj să dispună convocarea grupului de lucru de așa manieră și eficiență încât să se depună la timp cererea de finanțare a proiectului «Dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri și marfă la Aeroportul Avram Iancu». De asemenea, cer lămurirea în scris a motivelor pentru care funcționarii CJ Cluj au luat hotărârea de a se opune până acum creării unei asocieri în vederea depunerii acestui proiect - condiție esențială pentru depunerea cererii de finanțare. Cer acest lucru pentru a exista cuvinte scrise, asumate, care să ne poată da numele celor care se fac vinovați de pierderea unei asemenea investiții în cazul în care așa se va întâmpla. De asemenea, cer convocarea unei şedințe extraordinare a CJ Cluj pentru adoptarea acestui Acord de asociere în vederea depunerii cererii de finanțare a proiectului”, mai spune consilierul judeţean.

Până în 2050, conform Cărţii Albe a UE, toate aeroporturile trebuie să fie conectate la calea ferată. Valoarea totală a proiectului pentru infrastructura de transport modal va fi de 76 milioane de euro din care finanţarea europeană va fi de 60 de milioane de euro.


Aduceţi avizele!

Într-o şedinţă de Consiliu Judeţean din luna ianuarie, aparatul de specialitate al CJ Cluj a condiționat depunerea acestui proiect şi semnarea acordului de asociere de obținerea unui număr de 14 avize, lucru imposibil până pe 26 februarie, potrivit lui Ciceo.

“Există nişte necorelări în studiul de fezabilitate final al proiectului intermodal. Este nevoie de obţinerea tuturor acordurilor şi avizelor. Trebuie aşteptată finalizarea devierii râului Someş. Este nevoie de certificatul de urbanism pentru clarificarea situației juridice a terenurilor pe care se va efectua investiția”, spune atunci arhitectul judeţului Cluj, Claudiu Salanţă.


David Ciceo a replicat că nu este nevoie de toate aceste avize pentru depunerea cererii, mai ales că timpul este mult prea scurt pentru obținerea acestor avize. “Cererea nu înseamnă depunerea studiului de fezabilitate”, spunea atunci Ciceo.

În schimb, în şedinţa de astăzi, Ciceo nu a avut de ales şi s-a angajat să meargă mâine la Bucureşti pentru a obţine avizele de la CNADNR şi CFR.


“Domnul Ciceo s-a angajat să meargă mâine la Bucureşti şi să obţină semnăturile considerate esenţiale pentru semnarea asocierii, de la CNADNR şi CFR. Este o problemă majoră cu CFR. Până în acest moment, nu avem o angajare fermă că-şi asumă acest proiect. Fără semnătura CFR nu putem avea un proiect conform. Cererea de finanţare este făcută, dacă se obţin cele două semnături ne încadrăm în termenul legal pentru depunerea finanţării. Eu sper ca domnul Ciceo să obţină acordul lor, dânsul era sigur că le va obţine. Dar, o observaţie importantă, nu este nevoie în acest moment de această asociere. Când contractul de finanţare este aprobat, atunci urmează constituirea asocierii. Am înţeles că numai Clujul şi Galaţiul ar putea depune acest proiect pentru transportul intermodal”, a precizat Vakar.

Obiectivele de investiţii ale proiectului de transport intermodal sunt: terminal CARGO aeroport, gară CFR călători, legătură pentru pasageri staţie CFR călători-aeroport, legături auto între CARGO CFR şi CARGO aeroport, terminal CARGO CFR, staţie tri-cogenerare, parc fotovoltaic.

În acest moment, CJ Cluj a amânat de nenumărate ori constituirea unei asocieri cu Primăria Cluj-Napoca, Primăria Apahida, CFR, aeroport, ministerul Transporturilor pentru a depune documentaţia necesară asigurării finanţării din fonduri europene a acestor obiective.

Proiectul de transport intermodal este în valoare de 76 de milioane de euro, din care 60 de milioane este finanțare europeană.

Cum sunt împărţiţi banii

În vederea construirii terminalului intermodal ar urma să fie implementate un terminal CARGO la aeroport, un pasaj pasageri între staţie CFR pasageri şi aeroport, o legătură între Terminal CARGO CFR şi Terminal CARGO Aeroport, o sistematizare a circulaţiei auto în interiorul aeroportului, un Terminal CARGO CFR şi un parc fotovoltaic.

Potrivit proiectului de hotărâre, banii pentru aceste obiective au urma să fie împărţiţi după cum urmează:

Terminal cargo aeroport

Perioadă construcţie: 2016-2017

Sursă finanţare: Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj – capital propriu 30%, împrumut 70%

Valoarea investiţiei: 13.248.000 euro

Staţie CFR călători

Perioadă construcţie: 2018 – 2019

Sursă finanţare: fonduri europene 85%, CFR SA şi Primăria Cluj-Napoca 15%

Valoarea investiţiei: 14.934.000 euro

Legătură pietonală gară-aeroport

Perioadă construcţie: 2018-2019

Sursă finanţare: Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj – capital propriu 30%, împrumut 70%

Valoarea investiţiei: 12.097.000 euro

Legătură rutieră între terminalele cargo

Perioadă construcţie: 2020

Sursă finanţare: fonduri europene 85%, Consiliul Judeţean Cluj şi CNADNR 15%

Valoarea investiţiei: 4.647.000 euro

Terminal cargo CFR

Perioadă construcţie: 2018-2020

Sursă finanţare: fonduri europene 85%, CFR SA, Consiliul Judeţean Cluj şi comuna Apahida 15%

Valoarea investiţiei: 26.495.000 euro

Investiţia totală se ridică la suma de 76.992.438 euro fără TVA.

De asemenea, se vor mai realiza următoarele obiective: hotel, piaţă publică, parcare aeroport, parc fotovoltaic, centrală de tricogenerare şi un drum de acces.

abonare newsletter