Actualitate

Folosirea telefoanelor mobile ar putea fi cancerigenă

<p />Experţii internaţionali, reuniţi la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, au anunţat că folosirea telefoanelor mobile poate fi cancerigenă, pledând pentru folosirea sistemelor hands-free şi a mesajelor de tip text (SMS), scrie AFP.

“Dovezile, care continuă să se acumuleze, sunt suficient de puternice pentru a justifica” o clasificare a folosirii telefonului mobil în clasa acţiunilor “ce pot fi cancerigene pentru om”, a declarat Jonathan Samet, preşedintele grupului de lucru care a cuprins 30 de experţi, reuniţi sub egida Centre International de Recherche sur le Cancer (CIRC), o agenţie a OMS, pentru a studia riscurile de apariţie a cancerului din cauza “câmpurilor electromagnetice de radiofrecvenţă”.

Decizia experţilor s-a bazat pe “studii epidemiologice arătând un risc crescut de gliom, un tip de cancer al creierului asociat cu folosirea telefonului mobil”, a declarat Jonathan Samet.


Această clasare înseamnă “că este posibil să existe un risc, iar noi trebuie să supraveghem de aproape legătura dintre telefoanele mobile şi riscul de cancer”, a declarat Samet.

Noua clasare este identică cu cele adoptate pentru vata de sticlă şi pentru vaporii de benzină.


 

abonare newsletter