Actualitate

Reorganizarea spitalelor, lipsită de transparenţă

<p /><img src="documente/stories/05_mai/31_ziua/04-spitale-laborator tbc spital asistenta doctor.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Reorganizarea spitalelor s-a făcut fără a avea la bază criterii bine stabilite şi fără consultarea reprezentanţilor oraşelor.

Aceasta, fiind lipsită de transparenţă, conform într-un studiu.

 


Reorganizarea spitalelor este criticată într-un studiu referitor la corupţia din instituţiile de stat din România, realizat de Transparency International Romania. În studiu se menţionează că reorganizarea s-a făcut fără consultări prealabile cu reprezentanţii oraşelor. “Absenţa criteriilor de reorganizare şi a consultărilor prealabile reprezintă o gravă atingere a valorii transparenţei şi aduce vulnerabilităţi atât la abuzuri şi corupţie, cât şi la greşeli de administrare”, precizează textul studiului. Potrivit realizatorilor studiului, decizia cu privire la reorganizarea spitalelor este una strategică, astfel că supunerea spre dezbatere publică a Hotărârilor de Guvern pentru fiecare judeţ nu asigură de fapt o reală consultare şi o analiză completă a situaţiei.

“În aceste condiţii respectarea literei, dar nu şi a spiritului legii transparenţei decizionale poate lăsa loc unor abuzuri periculoase, mai ales acolo unde vorbim despre protejarea şi salvarea vieţii pacienţilor”, mai spun realizatorii cercetării.


Conform reprezentanţilor Transparency International Romania, în timp ce ministrul Sănătăţii, Cseke Attila declara că decizia de reorganizare a spitalelor este rezultatul unei evaluări pe care Ministerul a realizat-o timp de mai multe luni în colaborare cu direcţiile de sănătate publică şi autorităţile locale, reprezentantul acestora din urmă, preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România, arăta că reprezentanţii administraţiilor locale nu sunt de acord cu măsurile, deoarece pentru o asemenea decizie, de ordin strategic, nu a fost respectat principiul transparenţei decizionale.

 


 

 

abonare newsletter