Actualitate

Cluj-Napoca are buget de 263 milioane euro. Ce vrea Boc să facă cu banii

Bugetul municipiului pe anul acesta este mai mare decât în 2014. Mare parte din banii pentru investiții se duc pe proiecte cu fonduri europene.

Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca pentru 2015 este de 1.181.270.000 lei, echivalentul a 263 milioane  euro, mai mare decât cel din anul precedent când a fost de 1.156.519.000 lei, adică 257 milioane euro.

Din totalul sumei, aproximativ 100 milioane euro sunt destinați investițiilor. Din acești bani pentru investiții, 60 milioane se duc pe finanțarea și cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene. Pentru proiecte noi mai rămân 40 milioane euro. “Este ultimul an când se pot realiza proiectele europene. Suntem convinși că vor fi finalizate chiar dacă dificultățile pot să apară de la o zi la alta. Anul acesta, grosul merge pentru proiectele cu fonduri europene”, a declarat primarul Emil Boc.


Proiectele cu fonduri europene care se află în derulare sunt: proiectul tramă stradală cu cele 15 străzi aferente liniei de tramvai, Clujul Orașul Comoară, Centrul Industrii Creative Lomb, sistem ticketing, modernizare Spital Clujana, Centrul Multifuncțional de Servicii Țara Minunilor, două centre pentru vârstnici, incluziunea socială a persoanelor de la Pata Rât, reabilitarea termică a blocurilor de locuit, Bike Sharing, drumul spre Lomb.

De două ori mai mulți bani pentru ONG-uri

Potrivit conducerii Primăriei, din bugetul local vor fi susținute proiectele din cadrul Capitalei Europene a Tineretului. La capitolul ONG-uri, resursele financiare vor fi dublate. Dacă anul trecut au fost alocați 4,5 milioane lei pentru ONG-uri, în 2015 vor fi alocați 9 milioane lei, bani care țin de Capitala Europeană a Tineretului și nu numai.


Pe lângă proiectele cu fonduri europene, în 2015 se vor derula și proiecte cu fonduri din bugetul local: unificarea pasajelor de la gară și modernizarea întregii zone de la gară, finalizarea parkingului Negoiu, modernizarea cinematografului Dacia care va fi terminat anul acesta, finalizarea creșei de pe strada Nicolae Ivan, finalizarea lucrărilor la 25 de străzi aflate în diverse stadii (Burebista, Viile Nădășel, Bisericii Ortodoxe etc).

Pod nou în locul vechiului pod Traian

Primarul are în plan și soluții pentru decongestionarea traficului, cumpărarea de troleibuze și autobuze electrice, modernizarea OSER-ului și a ștrandului Sun. Va fi completat monumentul Stâlpii Împușcați. “Vom amplasa un ecran pe care să fie văzute imagini de la Revoluție, detalii despre fiecare persoană care a participat la Revoluție și alte detalii despre Revoluția de la Cluj. Foarte mulți turiști străini trec pe lângă acest monument și nu știu ce reprezintă”, a subliniat Boc.


Primarul a anunțat și începerea construcției la podul Traian care anul acesta, în funcție de lucrările la celelalte sectoare de drum va fi realizat. “Suntem în faza finală de adjudecare a cîștigătorului la pod, continuarea proiectului de viabilizare a zonei Lomb”, a punctat Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter