Actualitate

Fraţii Vasile Didilă şi Gruia Stoica, legături de rudenie cu George Didilă care apare în dosarul de corupţie din Timiş?

Ecomet West, firma pentru care Titu Bojin făcea trafic de influență, este controlată de George Didilă, care ar fi un apropiat al fraților care dețin cea mai importantă companie feroviară privată din România.

Afaceristul George Didilă cel care era beneficiarul contractelor, așa cum au precizat procurorii DNA, pentru care președintele CJ Timiș, Titu Bojin, făcea trafic de influență la primăriile din județ, ar fi originar din Galați, fiind un cunoscut al fraților Gruia Stoica și Vasile Didilă. Aceștia din urmă dețin Grup Feroviar Român, cel mai important transportator feroviar privat din România.

De altfel, surse au declarat că anchetatorii au realizat descinderi și în comuna Brăhășești, satul Toflea, localitatea de origine a celor doi frați.


"Îl știu pe George Didilă, este din Toflea, de unde este și Vasile Didilă. Am văzut la televizior că este implicat în acest dosar. Nu știu exact dacă este rudă prin alianță sau doar un apropiat al lui Vasile Didilă, dar face parte din această mare familie Didilă din Toflea, comuna Brăhășești", a spus un apropiat al celor doi frați de la Grup Feroviar Român, citat de evz.ro. Acesta a explicat că Gruia Stoica și Vasile Didilă sunt frați, chiar dacă au nume diferite pentru faptul: "Unul a păstrat numele mamei, altul a luat numele tatălui".

Publicația online pressalert.ro susține chiar că George Didilă este văr cu Gruia Stoica și Vasile Didilă.


Cu toate acestea, reprezentanții Grapmet Group al celor doi frați au trimis un comunicat prin care țin să precizeze că nu este nicio legătură de rudenie între Gruia Stoica, Vasile Didilă și George Didilă, implicat în dosarul lui Titu Bojin. "În urma difuzării în spațiul public a unor informații despre persoane cu numele de familie Didilă care se află în prezent în vizorul unor acțiuni ale procurorilor, dorim să vă precizăm faptul că respectivele persoane nu au niciun fel de legătură de rudenie cu acționarii Grampet Group, Vasile Didilă și Gruia Stoica. Este vorba despre o coincidență de nume", potrivit Departamentului de Comunicare și Relații Publice de la Grampet Group.

Gruia Stoica și fratele său, Vasile Didilă, dețin Grampet, un grup întreg de firme de reparații de trenuri și transport feroviar, care a pornit la drum în anii 2000. Anul trecut, a fost la un pas de a intra în posesia CFR, însă privatizarea a fost anulată. Averea celor doi era estimată până la 450 de milioane de euro în urmă cu doi ani.


Ecomet West a fost înființată în 2013, iar în acte firma ar aparține lui Marius Didilă, cel care este și administrator. Cu toate acestea, procurorii DNA au stabilit că firma este controlată de fapt de George Didilă.

Potrivit unor documente ale procurorilor Titu Bojin, folosindu-se de funcţia de preşedinte al CJ Timiş şi de poziţia de lider al filialei judeţene a PSD, ar fi identificat primării din Timiş, conduse de aleşi locali din PSD, cu care George Didilă, prin SC Ecomet West SRL, a încheiat contracte de achiziţii publice, cu atribuire directă.


Anchetatorii au mai stabilit că, în cazul în care primăriile care au încheiat contracte cu SC Ecomet West SRL tergiversau plata contractelor încheiate, George Didilă apela tot la Titu Bojin pentru a determina primarii să plătească, cu celeritate, aceste contracte.

De asemenea, depourile CFR Călători din Bucureşti şi nouă judeţe, unde miercuri au fost făcute percheziţii, au dat preferenţial contracte de furnizare de produse în valoare de peste 191.000 de lei, şefii acestora fiind puşi de fostul director din companie Teodor Gavriş să atribuie contractele firmei Ecomet West.


Potrivit unor documente ale procurorilor în toate cazurile, contractele au fost atribuite, la intervenţia lui Teodor Gavriş, fost director Tracţiune din CFR Călători, de către şefii depourilor companiei, firmei Ecomet West SRL, controlată de George Didilă.

În toate contractele, produsele care trebuiau livrate de Ecomet West aveau preţuri supraevaluate, depourile CFR Călători fiind prejudiciate în total cu peste 191.000 de lei. Astfel, Depoul Bucureşti a fost prejudiciat cu 19.304,83 de lei, Depoul Arad - cu 22.875,57 lei, Depoul Timişoara - cu 19.488,11 lei, Depoul Braşov - cu 22.190,40 lei, Depoul Sibiu - cu 18.915,26 lei, Depoul Galaţi - cu 15.368,78 lei, Depoul Cluj - cu 24.747,65 lei, Depoul Iaşi - cu 20.399,24 lei, Depoul Suceava - cu 19.799,16 lei şi Depoul Ploieşti Sud - cu 8.579,39 lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter