Actualitate

CC a amânat dezbaterea articolului privind incompatibilitatea aleşilor locali

Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au decis marţi să amâne pentru 16 decembrie cu privire la articolul din Legea 161/2003 în baza căruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, între care şi pe câştigătorul alegerilor prezidenţiale Klaus Iohannis, potrivit unor oficiali ai CC.

Dezbaterile ar fi trebuit să aibă loc marţi, când s-a hotărât amânarea lor pentru 16 decembrie, din cauza „imposibilităţii constituirii completului de judecată”, au mai spus sursele citate.

Preşedintele CC, Augustin Zegrean, a declarat, tot marţi, că dacă articolul din Legea 161/3003 privind incompatibilitatea, pentru care este judecat şi Klaus Iohannis, este declarat neconstituţional, constatarea ANI se anulează şi aleşii locali nu-şi mai pierd mandatele, informează Mediafax.


Judecătorii constituţionali au stabilit anterior repunerea pe rol a cauzei privind respectivul articol, întrucât s-a decis că este nevoie de dezbateri suplimentare.

CC a cerut informaţii suplimentare de la Curtea de Apel Constanţa, unde a fost ridicată excepţia de neconstituţionalitate, în procesul de incompatibilitate al primarului din Tuzla.


„Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (...) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”, prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003.

Ultimele Stiri
abonare newsletter