Actualitate

Peste 32.000 de rebeli luptă în Ucraina

Forțele separatiste din estul Ucrainei au efective de peste 32.000 de membri, din care un număr de până la 10.000 sunt militari ruși, a afirmat joi Ministerul ucrainean al Apărării.

„În prezent, 32.400 de persoane luptă pe teritoriul regiunii Donbas, din care între 6.000 și 10.000 sunt militari ai forțelor armate ruse, iar ceilalți sunt mercenari” străini și locuitori din zona confruntărilor, a indicat generalul Olexandr Rozmaznin, reprezentant al Statului Major al armatei ucrainene, citat de AFP. Potrivit generalului ucrainean, în ultimele două zile aproximativ 299 de soldați ruși au fost uciși și 190 au fost răniți în luptele din zona aeroportului Donețk, teatrul unor confruntări violente în ultimele luni.

Printre mercenari, cecenii loiali președintelui republicii lor din Caucazul rus, Ramzan Kadîrov, constituie grupul cel mai numeros, urmat de cazacii ruși, a precizat Rozmaznin. Reprezentantul Statului Major al armatei ucrainene a mai indicat că în estul Ucrainei luptă mercenari veniți din Israel, Serbia, Spania, Italia și chiar din Brazilia.


Kievul și Occidentul acuză Rusia de susținerea militară a rebelilor proruși din estul Ucrainei, prin trimiterea de trupe și echipamente militare în regiune. Moscova respinge însă orice implicare militară în acest conflict armat care a făcut peste 4.300 de morți în cele aproape opt luni de la izbucnirea sa, relatează Agerpres.

Peninsula Crimeea, anexată în martie de Rusia, este la fel de „sfântă” pentru ruşi cum este „Muntele Templului pentru evrei sau musulmani”, a afirmat, joi, preşedintele rus Vladimir Putin, într-un discurs susţinut în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului rus.


„În Crimeea, în fostul Chersonesos, prinţul Vladimir a fost botezat, înainte de creştinarea Rusiei”, a menţionat Vladimir Putin. „În acest loc se află originile spirituale ale unităţii ancestrale a naţiunii ruse şi statului centralizat rus”, a adăugat el.

abonare newsletter