Actualitate

13 octombrie - Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor naturale

Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale a fost desemnată prin rezoluţia (nr. 44/236) Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite din 22 decembrie 1989, cu scopul promovării unei culturi globale de reducere a riscului dezastrelor naturale, prevenirea şi diminuarea acestora.

Aniversarea Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale urmăreşte promovarea unei culturi a reducerii riscului dezastrelor şi diminuării consecinţelor negative ale acestora, în vederea asigurării climatului necesar de securitate a vieţii şi bunurilor cetăţenilor. Reducerea riscului presupune asigurarea că hazardele naturale au impact distructiv scăzut asupra vieţii, mijloacelor de trai şi comunităţilor, ceea ce se asigură prin dezvoltarea rezilienţei, reducerea riscurilor şi a vulnerabilităţilor. Aceasta este atât responsabilitatea autorităţilor, cât şi a fiecărui cetăţean în parte, de a acţiona pentru o lume ferită de pierderi cauzate de dezastre naturale, dezvoltând strategii eficiente, care să identifice şi să reducă potenţialele cauze ale dezastrelor, să asigure reacţia rapidă în sprijinul celor ameninţaţi şi modalitătile de recuperare în urma acestor dezastre.

Dezastrele naturale nu pot fi oprite, dar pot şi trebuie să fie pregătiţi atât cetăţenii, cât şi comunităţile pentru a le face faţă. Cooperarea dintre specialişti, instituţii, autorităţile locale şi cetăţeni reprezintă un factor decisiv în rezultatul acestor demersuri, dedicate protejării vieţii şi bunurilor cetăţenilor şi ale comunităţilor.


Preocupările şi efortul conjugat al acestora poate face un important pas înainte în reducerea riscului dezastrelor naturale şi implicit în asigurarea unui climat de securitate al comunităţii şi cetăţenilor.

Adunarea Generală ONU a decis în 2001 menţinerea aniversării, marcate pe plan mondial în a doua zi de miercuri a lunii octombrie. În acest an celebrarea sa este marcată, în mod simbolic, pe 13 octombrie.


Secretariatul Naţiunilor Unite pentru Strategia lnternaţională de Reducere a Dezastrelor este punctul focal în cadrul Sistemului Naţiunilor Unite pentru promovarea reducerii riscului dezastrelor; Punctul Naţional Focal al României în cadrul ONU - Strategia lnternaţională de Reducere a Dezastrelor, este Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă - IGSU din componenţa Ministerului Afacerilor Interne, în subordinea căruia îşi desfăşoară activitatea ISU Cluj.

Etichete: onu isu cluj
abonare newsletter