Actualitate

Vakar vs. Oleleu. Cine va fi ales preşedinte al CJ Cluj până la organizarea alegerilor?

Consilierii judeţeni se vor întruni mâine în şedinţă extraordinară pentru a desemna preşedintele Consiliului Judeţean Cluj până la organizarea alegerilor. Potrivit legii, unul dintre vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Cluj va fi ales pentru a exercita atribuţii de preşedinte. Cu alte cuvinte, “lupta” se va da între Vakar Istvan (UDMR) şi Ioan Oleleu (PSD).

În urma demisiei lui Horea Uioreanu din fruntea Consiliului Judeţean Cluj, postul său a rămas vacant, iar potrivit prevederilor legale, imediat după demisie, trebuie numit un președinte interimar al instituţiei dintre cei doi vicepreşedinţi, timp în care trebuie demarate și procedurile de organizare a alegerilor anticipate, în decurs de maxim 90 de zile.

Astfel, consilierii judeţeni se vor întruni joi de la ora 13.00 în şedinţă extraordinară pentru a desemna un preşedinte interimar.


Ei vor trebui să aleagă dintre vicepreşedintele actual cu atribuţii de preşedinte Vakar Istvan şi vicepreşedintele CJ Cluj Ioan Oleleu.

Potrivit surselor Monitorul de Cluj preşedinte va fi desemnat Vakar Istvan, având în vedere că atât consilierii judeţeni PDL şi cei de la PNL, dar şi consilierul Axente Husar, îl vor vota pe Vakar Istvan.


“Mâine, domnul Vakar va fi ales preşedinte al CJ Cluj. Fără discuţie. Avem majoritate. Am vorbit cu avocaţii ca procesul meu împotriva prefectului Vuşcan care a atacat în contencios administrativ hotărârea prin care am fost numit preşedinte al CJ Cluj să fie judecat cu celeritate. Cred că în 2-3 săptămâni se va judeca, iar în săptămâna în care voi căştiga voi reveni în funcţia de preşedinte al CJ Cluj. Până atunci, mâine va fi ales domnul Vakar preşedinte al CJ Cluj, iar Ioan Oleleu şi Horaţiu Cătărig rămân vicepreşedinţi. Când voi câştiga procesul îi voi lua interimatul lui Vakar, iar el şi Horaţiu Cătărig vor fi vicepreşedinţi”, a declarat consilierul judeţean Mihai Seplecan.

Horea Uioreanu și-a dat săptămâna trecută demisia din funcția de președinte al Consiliului Județean, pe care o deținea din anul 2012. Acesta este în prezent trimis în judecată în două dosare, pentru fapte de corupție.


Uioreanu şi-ar fi pierdut mandatul la şase luni de la arestare, respectiv în 21 noiembrie.

În urma arestării lui Horea Uioreanu, în cadrul Consiliului Judeţean Cluj au avut loc repetate încercări de a pune un vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte în locul său, existând o luptă administrativă între PNL şi PSD în forul deliberativ judeţean. După ce a PNL a reuşit să îl aleagă, cu ajutorul PDL, pe Mihai Seplecan în această funcţie, prefectul a atacat în contencios administrativ această decizie.


În 23 iunie, Horea Uioreanu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru trei infracţiuni de luare de mită, din care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.

Horea Uioreanu, Ioan Bene şi Vasile Pogăcean au fost arestaţi preventiv în 29 mai, măsura fiind ulterior prelungită.

abonare newsletter