Actualitate

Un festival cultural fondat de opt elevi clujeni ajunge la a 12-a ediţie

Piese de teatru, filme de scurt metraj, concerte și diverse dansuri, asta vor vedea cei interesaţi la Histrioniada Liceenilor, aflată la a 12-a ediţie, în perioada 8-12 septembrie.

În prima zi a festivalului trupele de teatru clujene Sofocel, Euripide și Aristofan o să joace pe scenă piesele „Electra”, „Hecuba” și „Adunarea femeilor”, urmând ca începând cu ora 20:30 în Irish&Music Pub să concerteze trupele Chilliez și Breakout. Trupele Alb pe negru, Marius și Viceversa o să joace în a doua zi, în 10 septembrie, începând cu ora 13:30, piesele „Ink and Incapability”, „The Anthology of British Time” și „Spectatorul condamnat la moarte”, iar Trupa Minicinis din Covasna o să joace „Moftangii”. Emeric Imre va concerta la Sala Auditorium Maximum de la ora 20:00

În data de 11 septembrie, Trupa fără nume din Carei o să joace piesa „Olie Domnului”, turdenii Ametist o să prezinte piesa „Crimă” în camera verde și trupa Atelierul de teatru din Botoșani o să joace „Rețeta dragostei”. În aceeași zi, Negoi Gabriel o să prezinte scurtmetrajul  “Doar cateva secunde…”, Voicu Vlad va prezenta “Cum s-a facut asa tarziu asa de repede?” și o filmulețul celor de la  Trupa numit “The real Slim Shadys”. După ora 19:00, va avea loc un concert de chitara clasică interpretat de Vlad Soare şi Sergiu Hudrea la Q Caffee.


Festivalul vizează creşterea interesului şi implicării tinerilor în activităţi culturale, crearea de legături între elevii liceelor participante, creşterea încrederii de sine şi a nivelului prestaţiei participanţilor. În acest fel  se încearcă ridicarea nivelului de vizibilitate al festivalului și pregătirea unui eveniment foarte important, din punct de vedere al statutul ce urmează să îl aiba Clujul, acela de Capitală Europeană a Tineretului în 2015.

Totul a luat naștere în anul 2002, când opt liceeni din Cluj-Napoca și-au manifestat dorința pentru artă și au creat festivalul de teatru Histriniada Liceenilor, care mai târziu capătă numele de festival național de teatru, film, muzică și dans. Ei au decis că au nevoie de o structură reprezintativă care să susțină manifestările elevilor și au înfințat CJE Cluj, prima și singura structură reprezintativă a elevilor la nivel județean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter