Actualitate

Restaurarea statuilor din Cluj-Napoca, o poveste fără sfârșit

Statuile din Cluj-Napoca sunt degradate și necesită lucrări de restaurare, dar autoritățile locale se mișcă extrem de încet astfel că de ani buni, monumentele istorice sunt într-o stare deplorabilă.

Pe „lista rușinii” statuilor se află statuia Fecioarei Maria din Mărăști, statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu din piața cu același nume, Școala Ardeleană, Glorie Ostașului Român, Donath, Carolina și lista ar putea continua. Pentru o parte din aceste statui, au început lucrările de restaurare, dar pentru cele mai multe dintre ele, lucrurile sunt în stand-by și la stadiul de promisiune.

Promisiuni pentru statuia Fecioarei Maria și a lui Mihai Viteazu

La începutul lunii iunie, primarul Emil Boc declara că se vor aloca bani pentru întreținerea statuii Fecioarei Maria, ca măsură provizorie. Ulterior, monumentul ar urma să fie mutat în fața Bisericii Piariștilor, dar numai după ce strada Mihail Kogălniceanu va deveni pietonală. Deocamdată, autoritățile locale nu au făcut însă nimic în cazul acestei statui și se va degrada pe zi ce trece.


Într-o stare la fel de proastă se află și statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu din centrul orașului. Se observă că, din soclu, s-au desprins bucăți de tencuială de-a lungul timpului, iar statuia este vizibil afectată din cauza lipsei lucrărilor de reparații. Reprezentanții Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au declarat că această statuie va fi reparată odată cu modernizarea Pieței Mihai Viteazu, dar, cel mai probabil, lucrările nu vor începe anul acesta. 

38.000 lei de la Primărie pentru Donath

După ce ani la rând a fost uitată într-o curte privată din cartierul Grigorescu, statuia ciobanului Donath va fi restaurată și apoi mutată la intrarea în Muzeul Etnografic de pe dealul Hoia. Pentru aceste operațiuni, în primăvară, autoritățile locale au lansat un anunţ de achiziţii publice, preţul estimat atunci fiind de 38.700 lei. Sculptorul Ilarion Voinea a depus o ofertă, însă a fost considerată neconformă şi inacceptabilă. Potrivit reprezentanţilor Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, ulterior a fost desemnată câştigătoare oferta firmei Levente Companie, pentru preţul de 38.000 lei care se va ocupa de restaurarea statuii lui Donath.


Glorie Ostașului Român se află în reparații

Levente Companie a câștigat și restaurarea statuii Glorie Ostașului Român din Piața Avram Iancu. Lucrările sunt în derulare de câteva săptămâni, iar valoarea acestora este de 72.000 lei. Grupul statuar Școala Ardeleană va intra, de asemenea, în reparații, lucrările fiind estimate la 26.600 lei.   

abonare newsletter