Actualitate

Minerii de la Roșia Montană nu mai vor festivalul „FânFest” în localitatea lor

Sindicatul „Viitorul Mineritului” din Roșia Montană cere ca festivalul „FânFest”, al „salvatorilor” care i-au lăsat fără locuri de muncă, să nu mai fie organizat în localitata minieră, evenimnet la care „tinerii care nu muncesc, nu au grija zilei de mâine” vin „să râdă și să-și bată joc de necazurile” lor, se arată într-un comunicat remis presei.

„La jumătatea lunii august, comuna Roșia Montană este iar bătaia de joc a unor tineri care nu muncesc, nu au grija zilei de mâine și abia așteaptă să plece de acasă ca să se “distreze” la FânFest! Acum, când marea majoritate dintre noi nu au un loc de muncă după ce compania minieră și-a redus activitatea și a disponibilizat sute de oameni, iată că vin „salvatorii” noștri, să râdă și să-și bată joc de necazurile noastre. Suntem peste 1000 de familii de mineri care am fost lăsaţi pe drumuri din cauza celor care pretind că ne salvează şi a cruzimii cu care fac acest lucru.
 Sperăm că nu vor veni, ca în anii trecuți, să se îmbete și să drogheze aici, la FânFest. Sperăm să vină cu soluții concrete pentru oamenii care nu mai au de lucru și cărora în curând li se termină și ajutorul de șomaj. Îi invităm să vină să trăiască la Roșia Montană o lună, după ce vine frigul și fără să aibă un salariu, să vadă cum este!
Revolta noastră nu cunoaște margini – suntem fii și nepoți de mineri, oameni muncitori și demni, dar am ajuns să fim bătaia de joc a unor tineri care nu au avut niciodată grija zilei de mâine și care au nerușinarea să spună că ei nu doresc ca la Roșia Montană să se facă minerit. Cu ce drept spun ei asta? Cine îi plătește să vină aici, când ar putea să se ducă oriunde în altă parte?”, se arată în comunicatul remis presei de Sindicatul „Viitorul Mineritului” din Roșia Montană.

De asemenea, ei mai spun că organizarea acestui festival care nu are nici o lgatură cu tradițiile locuitorilor din zonă este o lipsă de respect și o jignire la adresa roșienilor care, referendumul din decembrie 2012, majoritatea au votat în favoarea mineritului și a proiectului minier însă nu li s-a luat în considerare opținuea.


„La referendumul din decembrie 2012, 80% dintre roșieni au votat în favoarea mineritului și a proiectului minier. A organiza un festival anti-minerit în Roșia Montană  este o lipsă de bun simț, o jignire la adresa noastră, a locuitorilor și a ocupației noastre dintotdeauna, mineritul.
Noi, roșienii, avem sărbătorile și tradițiile noastre și nu avem nimic de-a face cu acest “festival” adus aici de oameni și organizații care nu au alt scop decât să blocheze o investiție care ar salva cu adevărat Roșia Montană de la părăsire și sărăcie. Aceste organizații nu au nicio soluție pentru Roșia Montană, singura lor soluție este să nu se facă nimic! Iar noi, oamenii de aici, ar urma fie să murim de foame, fie să plecăm prin străini ca să avem din ce trăi. Aceste organizații distructive şi plătite din afara ţării dezinformează românii, pentru a întoarce societatea românească împotriva unei industrii care până nu de mult dădea românilor mii de locuri de muncă. Lăsaţi mineritul să se dezvolte! Lăsaţi-ne în pace! Doar aşa mineritul va aduce din nou locuri de muncă și prosperitate. Roșia Montană își cere dreptul la decență, la liniște și la minerit!”, mai adaugă Sindicatul „Viitorul Mineritului” din Roșia Montană în același document.

abonare newsletter