Actualitate

Regulamentul pentru plimbarea câinilor, de la idei ridicole la propuneri pertinente

Primarul Emil Boc a recunoscut că noul regulament privind plimbarea și circulația câinilor pe spațiul public este de fapt doar o ajustare a celui vechi din 1996.

Propuneri absurde, idei ridicole, dar și sugestii pertinente, aplauze, râsete, acuze din partea ambelor tabere – iubitorii de câini și restul – au presărat dezbaterea publică de miercuri după masă referitoare la noul regulament privind accesul și plimbarea câinilor pe spațiul public al municipiului.

Noul regulament referitor la plimbarea, circulația și accesul câinilor în spațiul public a fost discutat îndelung, pe parcursul a mai bine de trei ore, miercuri după masă, de cei peste 100 de participanți și conducerea Primăriei Cluj-Napoca. Au fost prezentate propuneri pertinente, dar și idei care au atins culmea ridicolului. Astfel, unul dintre participanți a acuzat faptul că soția sa a făcut cancer la sân după ce a fost lovită de un câine, iar un pensionar a vrut să știe dacă vecinul său are dreptul să își plimbe câinele la miezul nopții. Un alt clujean a propus ca proprietarii de câini să ajungă la locul de plimbare îngrădit doar cu mașina, iar un alt bărbat și-ar dori ca patrupedele să aibă voie să calce iarba din zona verde de lângă bloc doar cu acordul asociației de proprietari.


Deși nu au fost subiectul dezbaterii publice, și pisicile au ajuns în gura participanților. Cineva din sală s-a arătat indignat de pisicile de la bloc și de mirosul pe care îl emană acestea.

Muncă în folosul comunității și flori pe balcon

Cireașa de pe tort a fost propunerea unei clujence, în jur de 70 de ani: toți stăpânii de câini să facă o zi de muncă în folosul comunității. “Fiecare proprietar de câine să facă o zi de muncă în folosul comunității și să plătească cheltuieli de întreținere pentru câine, la bloc, la fel ca după o persoană. O să ajungem să ținem copiii în lesă și câinii liberi”, a comentat femeia. În zadar primarul Emil Boc i-a explicat participantei la dezbatere că munca forțată este interzisă prin Constituție, aceasta a rămas foarte fermă pe poziție.


Plata întreținerii la bloc și munca în folosul comunității nu au fost suficiente astfel că femeia i-a acuzat pe proprietarii de câini și că nu au ghivece cu flori pe balcon. 

Botnița perpetuează ideea de pericol

Printre cele mai discutate, la modul serios, prevederi din regulament s-au numărat obligativitatea purtării botniței și interzicerea accesului cu câini în mijloacele de transport în comun. Potrivit regulamentului propus de Primărie în forma actuală, botnița este obligatorie pentru toți câinii, indiferent de rasă, cu excepția celor de talie mică. Una dintre participante a subliniat faptul că ideea de botniță nu face altceva decât să perpetueze ideea de pericol pe care îl reprezintă câinele. “Dacă ceri botniță asociezi și perpetuezi ideea de pericol. Lesa este un mijloc de control suficient pentru un câine care trăiește în casă cu stăpânul și trebuie știut faptul că există o diferență între aceștia și cei care stau la țară, pe lanț”, a spus femeia.


Un alt participant a menționat faptul că în privința obligativității purtării botniței ar trebui respectată legea națională care prevede acest accesoriu doar pentru câinii din rasele agresive și metișii acestora.

O altă persoană a scos în evidență faptul că nu se poate spune despre un câine că este periculos în funcție de talie, culoare sau mărime. “Un câine de talie mică este de multe ori mai agresiv decât ceilalți”, a precizat aceasta.


Se poate găsi o soluție comună

Primarul a precizat cu privire la obligativitatea purtării botniței că se poate găsi o soluție potrivită la nivel local. “În textul legii naționale, avem următoarea prevedere: botniță pentru câinii periculoși precum și pentru exemplarele cu potențial agresiv, dar aici, în cazul câinilor cu potențial agresiv, nu avem nicio explicație. Aici putem găsi noi o formulă la nivel local pe care s-o gândim. Putem găsi o soluție de mijloc”, a declarat Boc.

Să fie permis accesul în mijloacele de transport în comun

O altă problemă atinsă a fost cea referitoare la accesul în mijloacele de transport în comun care, la ora actuală, este interzis. Majoritatea celor care au comentat această prevedere din regulament au subliniat că patrupedele ar trebui să aibă acces în mijloacele de transport. Cei care au susținut această idee au dat ca exemple Bucureștiul, Brașovul și orașele europene.


Boc: regulamentul este o ajustare a celui vechi, din 1996

Primarul a recunoscut că specialiștii din Primărie nu și-au bătut prea mult capul atunci când au elaborat regulamentul nou și de fapt au făcut doar a ajustare a celui din 1996. “A fost un regulament care a fost puțin îmbunătățit, nu are o viziune avangardistă, modernă. Recunosc că s-a bazat pe cel vechi și a fost ajustat pe ici și colo. Propun ca reprezentanți din rândul dvs să ajute la redactarea noului regulament”, a declarat Boc, în cadrul dezbaterii publice.

După organizarea acestei dezbateri publice, va fi realizat un alt regulament care, de asemenea, va fi dezbătut public și abia apoi va ajunge în Consiliul Local.

Boc este convins că va fi cel mai bun regulament de acest gen din țară. “Vom putea avea cel mai bun regulament de acest gen din România pentru că suntem singura Primărie din România care organizează o dezbatere de acest gen”, a comentat primarul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter