Actualitate

Angajaţii aeroportului Cluj ameninţă cu proteste în faţa sediului Consiliului Judeţean

Membrii Sindicatului Independent şi angajaţii Aeroportului "Avram Iancu" Cluj-Napoca au anunţat că începând cu 17 iulie vor picheta sediul Consiliului Judeţean, în semn de protest faţă de propunerea de anulare a unei hotărâri privind garantarea unui credit de 50 de milioane de lei de către CJ.

sursa foto: clujazi.ro sursa foto: clujazi.ro

Ei sunt nemulţumiţi de măsurile propuse de conducerea Consiliului Judeţean Cluj din luna iulie 2014 a suspendării efectelor hotărârii de Consiliu Judeţean privind garantarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 50.000.000 lei, pentru realizarea investiţiilor publice de interes judeţean “Pista de decolare- aterizare de 3.500 m- Etapa I şi suprafeţe de mişcare aferente” la Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj.

“În data de 10 iulie au fost depuse la Primăria Cluj şi la Jandarmeria Cluj documentele necesare în vederea obţinerii avizării cererii de organizare a adunărilor publice. Adunările publice se vor desfăşura în zilele lucrătoare de 17, 18, 21, 22 şi 23 iulie între orele 15:30- 17:30, în faţa sediului Consiliului Judeţean Cluj”, spun angajaţii aeroportului.


În opinia lor, anularea hotărârii de Consiliu Judeţean privind garantarea creditului va genera începând cu luna august 2014,  lipsa de finanţare, lipsa de disponibil, blocarea conturilor Aeroportului Cluj, întreruperea activităţilor, pierderea  traficului, închiderea destinaţiilor de zbor, pierderea locurilor de muncă,  riscul de insolvenţă pentru aeroport.

“Spunem un «nu» hotărât acţiunilor de blocare şi de denigrare a realizărilor Aeroportului Cluj. În cazul în care nu se vor lua măsurile ce se impun pentru deblocarea acestei situaţii care să asigure continuarea activităţilor pe Aeroportul Cluj, ne rezervăm dreptul de a acţiona în continuare, până la soluţionarea revendicărilor”, mai spune Angela Şuta, preşedintele Sindicatului Independent al R.A. Aeroportul Cluj-Napoca.


Consiliul Judeţean Cluj a aprobat în ianuarie o hotărâre privind accesarea de către Aeroportul "Avram Iancu" a unui credit intern în valoare de 50 de milioane de lei, garantat de CJ, pentru achitarea lucrărilor executate la pista de 2.200 de metri, etapa I a pistei de 3.500 metri.

Directorul Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" Cluj, David Ciceo, declara în 30 ianuarie, în şedinţa CJ Cluj, că viitorul credit va fi luat pe un termen de 20 de ani, cu o perioadă de graţie de doi ani, acesta urmând să fie garantat de Consiliul Judeţean.


Potrivit acestuia, investiţia în pista de 2.200 de metri a demarat în anul 2011 şi s-a finalizat în 2013, cu scadenţe de plată în 31 decembrie 2014 şi 31 martie 2015.

"Valoarea lucrărilor contractate până în prezent sunt în sumă de 183,5 milioane de lei, fără TVA, din care până în prezent s-au achitat 101,1 milioane de lei. Pentru anul 2014 din bugetul judeţului este prevăzută suma de 30 de milioane de lei, iar suma de 50 de milioane de lei se acoperă din creditul pe care aeroportul îl va contracta", afirma David Ciceo la acea vreme.


Ciceo mai spunea că Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" Cluj mai are contractate credite pentru finanţarea unor obiective de investiţii, cum sunt Terminal Sosiri Pasageri şi Sistem de control de securitate integrat multi-level pe cinci nivele şi echipamente de control de securitate aeronautică, astfel încât fără garantarea creditului din partea CJ Cluj, instituţia nu va putea accesa niciun alt credit.

În memoriul trimis de David Ciceo, directorul Aeroportului Internaţional Cluj conducerii CJ Cluj arată faptul că aeroportul a făcut numeroase demersuri către CJ Cluj în vederea finalizării demersurilor privind garantarea creditului în valoare de 50 de milioane de lei pentru realizarea noii piste, garantarea acestui credit fiind aprobată de CJ Cluj în ianuarie 2014.


“Conducerea CJ Cluj s-a angajat să asigure finanţarea obiectivului de investiţii pistă de decolare-aterizare de 3500 metri prin alocări de sume din bugetul judeţului Cluj pe anul 2014. Având în vedere solicitările CJ Cluj, aeroportul a contractat creditul de 50 de milioane lei necesar pentru plata ratelor scadente la acest obiectiv de investiţii, aeroportul în calitate de împrumuta şi CJ Cluj în calitate de garant. Am precizat că există riscul real al blocării întregii activităţi a aeroportului şi al executării silite a conturilor bancare în situaţia în care nu se finalizează actele necesare garantării de către CJ Cluj a creditului contractat de aeroport în vederea efecturării plăţilor scadente”, spunea Ciceo în urmă cu câteva zile.

Ultimele Stiri
abonare newsletter