monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Uioreanu şi-a completat declaraţia de avere în AREST. Mai bogat în 2014 decât anul trecut

Preşedintele suspendat al CJ Cluj, Horea Uioreanu, şi-a completat declaraţia de avere în arestul IPJ Cluj, declaraţie care a fost postată şi pe site-ul Consiliului Judeţean Cluj. Potrivit ANI, persoanele care exercită funcţii publice au obligaţia ca până la data de 15 iunie să-şi publice declaraţiile de avere şi de interese. Uioreanu şi-a completat declaraţia de avere în 11 iunie, el aflându-se în arest preventiv încă din 29 mai.

Horea Uioreanu alături de băiatul său la depunerea candidatuii pentru şefia CJ Cluj

Potrivit avocatului Tiberiu Ban, completarea declaraţiei de avere era obligatorie, altfel Horea Uioreanu ar fi încălcat legea.

"Dacă nu îşi completa declaraţia de avere, era pasibil de o amendă din partea ANI. Noi, avocaţii, i-am dus un formular tipărit, pentru că în arest nu avea cum să listeze, am cerut datele de care avea nevoie de la biroul dânsului şi astfel a putut să îşi completeze declaraţia de avere", a declarat, avocatul Tiberiu Ban.

Judecătorii clujeni au arătat că în perioada octombrie 2012 - mai 2014, Uioreanu ar fi primit de la oamenii de afaceri Vasile Pogăcean şi Ioan Bene, fapt recunoscut în parte de toţi trei, suma totală de 971.224 lei. Toţi trei se află în prezent arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie.

Revenind la declaraţia de avere, în ceea ce priveşte terenurile şi clădirile situaţia în 2014 este neschimbată faţă de cea din 2013.

Potrivit declaraţiei de avere din 2014 Uioreanu deţine jumătate dintr-o casă de locuit de 173 de metri pătraţi în Cluj. De asemenea, el deţine trei sferturi dintr-o casă de locuit de 145 de metri pătraţi, dobândită prin moştenire, având şi trei pătrimi dintr-o casă de vacanţă de 62 de metri pătraţi, în comuna Mărişel, din Cluj.

Totodată, Uioreanu deţine şi un apartament în Cluj, împreună cu Elena Uioreanu, actual deputat şi fostă soţie a şefului CJ de 51,35 de metri pătraţi.

Preşedintele CJ Cluj mai deţine un autoturism Volkswagen din anul 2008.

Conform declaraţiei de avere din 2014, Uioreanu are 7742 de lei într-un fond privat de pensii, deschis în 1999 la Groupama Asigurări SA Cluj şi 28.992 de lei într-un fond de asigurare de viaţă la aceeaşi companie. Şeful CJ Cluj a trecut în declaraţia de avere şi 2369 de lei într-un fond de pensie pentru Alexandru Uioreanu.

În schimb, diferenţe vizibile apar la capitolul venituri

Horea Uioreanu este, potrivit unei anexe la declaraţia de avere, acţionar la mai multe societăţi comerciale, unele dintre acestea în faliment sau lichidare.

În declaraţia de avere din 2013 Uioreanu a trecut 27.365 de lei indemnizaţie de la Camera Deputaţilor, precum şi 27.554 de lei indemnizaţie de la Consiliul Judeţean Cluj. În 2014, în schimb, Uioreanu a obţinut numai de la Consiliul Judeţean Cluj venituri de peste 66.000 de lei.

De asemenea, în 2013 Uioreanu a trecut în declaraţia de avere 41 de acţiuni gratuite (un leu bucata) la Banca Transilvania, precum şi 20.000 de lei dividende la Balanţa Cosmetics SRL. În 2014, însă, a trecut 48 acţiuni gratuite (un leu bucata) la Banca Transilvania şi 80.000 de lei dividende la Balanţa Cosmetics SRL la care este asociat.

Preşedintele CJ Cluj a acordat Elenei Uioreanu un împrumut de 109.800 de lei, iar aceasta a acordat către "Versatil" UE Consult SRL 177.693 de lei. La acest capitol mai apare un nou împrumut acordat către Elena Uioreanu dar unde nu este precizată suma menţionându-se doar atât „sumă nedefinită neavând acces la contabilitate în urma divorţului”.

Totodată, Horea Uioreanu deţine în comuna Beliş, judeţul Cluj, un teren intravilan de 500 de metri pătraţi dobândit în 1999, precum şi un teren extravilan de 5.210 metri pătraţi, ambele împreună cu Consuela Burnar, prima sa soţie.

În comuna clujeană Gilău, Uioreanu deţine, tot cu Burnar, o păşune de 300 de metri pătraţi. În comuna Băişoara, Uioreanu deţine 3/8 dintr-o păşune de 400 de metri pătraţi, împreună cu Rodica Uioreanu, dobândită prin moştenire. Tot în declaraţia de avere, Uioreanu a trecut şi un "fânaţ" de 1.138 de metri pătraţi, deţinut în proporţie de 7/8 împreună cu Rodica Uioreanu.

Preşedintele CJ Cluj deţine 3/8 dintr-un teren agricol intravilan din Cluj moştenit împreună cu mama sa, Rodica Uioreanu. Tot în Cluj, Uioreanu deţine 3/4 dintr-un teren intravilan de 252 de metri pătraţi, împreună cu Rodica Uioreanu. În comuna Războieni, din judeţul Alba, Uioreanu deţine trei sferturi dintr-un teren agricol de 5.600 de metri pătraţi moştenit împreună cu Rodica Uioreanu.

La categoria "Datorii", Uioreanu a trecut în declaraţia de avere 25 la sută din veniturile salariale ca pensie alimentară, început în 2003 şi care se va încheia în 2014. De asemenea, el a trecut tot la capitolul "Datorii" un card Banca Transilvania de 10.000 euro.