Actualitate

Reţeaua lui Uioreanu şi a lui Bene. Câţi bani a primit Uioreanu de la omul de afaceri pentru a-i asigura lucrările la aeroport

Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj, a fost reţinut miercuri seara de procurorii anticorupţie pentru luare de mită şi spălare de bani. În acelaşi dosar a fost reţinut şi omul de afaceri Ioan Bene pentru dare de mită. DNA spune că Uioreanu a convenit cu omul de afaceri ca firma pe care acesta o conduce să continue lucrările de la aeroport în lipsa oricăror forme legale.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului Horea Uioreanu, preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi a inculpatului Ioan Bene, membru AGA în cadrul SC Construcţii Napoca SA.

În sarcina lui Uioreanu s-au reţinut două infracţiuni de luare de mită, fals în înscrisuri şi complicitate la spălare de bani. Ioan Bene este cercetat pentru şapte acte de dare de mită, fals în înscrisuri şi spălare de bani.


Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a rezultat că există probe şi date care conduc la suspiciunea rezonabilă potrivit căreia:

În cursul anului 2011, a fost încheiat contractul de lucrări între Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca RA, în calitate de achizitor şi asocierea SCC NAPOCA SA – SC ICCO SYSTEMS SRL- SC GEO ARC SRL, în calitate de executant, având ca obiect prima etapă de executare, finalizare şi întreţinerea lucrării „Pistă de decolare aterizare de 3.500 m şi suprafeţe de mişcare aferente” la un preţ de 32.436.982,99 euro, durata contractului fiind stabilită la 3 ani, respectiv până la 5 septembrie 2014. Finanţarea investiţiei urma a fi asigurată din bugetul judeţului.


Contractul a crescut cu 42 de milioane de euro

Pe parcursul executării contractului acesta a fost adiţionat cu un număr de 24 acte adiţionale care au crescut valoarea contractului până la suma totală de peste 42.000.000 euro.

Probaţiunea administrată în prezenta cauză a stabilit că, pe fondul cointeresării materiale a preşedintelui C.J. Cluj, inculpatul Uioreanu Horea, omul de afaceri Bene Ioan deţinătorul societăţii de construcţii SC Napoca SA, a convenit cu acesta să realizeze în continuare lucrări din etapa a doua a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, în lipsa oricăror forme legale şi transparente de evaluare şi acordare a unei astfel de lucrări finanţate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenţei şi transparenţei stabilite de legiuitor prin OUG 34/2006 (în lipsa oricărei documentaţii, licitaţii, contractări).


Urmare a celor convenite, inculpatul Bene Ioan a dispus angajaţilor săi construirea platformei Apron 4, lucrare ce a fost demarată la finele lunii octombrie 2013 şi finalizată în luna martie 2014.

De asemenea, pentru a dispune alocări de resurse de la bugetul C.J. Cluj pentru plăţile efectuate la lucrările de la contractul menţionat, precum şi pentru alte proiecte aflate în derulare, tot cu finanţare de la bugetul judeţean, se reţine că, în perioada octombrie 2012- martie 2014, omul de afaceri Bene Ioan a remis preşedintelui CJ Cluj Uioreanu Horea suma totală de 278.000 lei, după cum urmează: în luna octombrie 2012 suma de 100.000 lei, în martie 2013 suma de 40.000 lei, în aprilie 2013 suma de 20.00 euro (echivalent a cca. 86.000 lei), la data de 8 septembrie 2013 suma de 5.000 euro (echivalent a cca. 22.000 lei), la data de 5 octombrie 2013 suma de 20.000 lei, la data de 6 martie 2014 suma de 10.000 lei.


Mită ascunsă în sondaje de opinie

De asemenea, în cursul lunii mai 2014, omul de afaceri Bene Ioan a mai remis preşedintelui C.J. Cluj suma de 22.320 lei (echivalent a 5.000 de euro), sumă ce a reprezentat achitarea unui contract având ca obiect un sondaj de opinie comandat de edilul judeţului în contextul campaniei electorale privind alegerile europarlamentare din 25 mai 2014.

Probaţiunea dosarului a stabilit că, pentru a disimula mita primită, inculpatul Uioreanu Horea, la înţelegere cu Bene Ioan, a solicitat reprezentantului societăţii ce a efectuat sondajul de opinie, încheierea fictivă a unui contract cu SC Napocamin SRL deţinută de omul de afaceri Bene Ioan, sens în care au fost întocmite în fals, un contract precum şi o factură fiscală ce purta asupra sumei de 22.320 lei.


"Practic, prin încheierea actelor false s-a încercat disimularea adevăratei convenţii între părţi, acte menit să ascundă adevărata natură a provenienţei a banilor, cunoscând că acesta constituie obiect al infracţiunilor corelative de dare şi luare de mită", spun procurorii DNA.

Inculpaţii urmează a fi prezentaţi la Curtea de Apel Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Ultimele Stiri
abonare newsletter