Actualitate

Tot ce trebuie să ştii despre admiterea la liceu

Peste 5.000 de elevi din judeţul Cluj vor susţine anul acesta Testele Naţionale la terminarea clasei a VIII-a.

Evaluarea Națională bate la ușă iar elevii de clasa a VIII-a care vor intra anul acesta la liceu trebuie să se gândească din timp la ce unitate de învățământ vor să se înscrie și la ce specializare. Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca media ponderată între media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a (care are o pondere de 75%) și media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (care are o pondere de 25%) în calculul mediei de admitere.
Absolvenţii de gimnaziu vor încheia cursurile în data de 13 iunie, iar înscrierile pentru evaluarea naţională se vor face în perioada 16-18 iunie. În 23 iunie elevii vor susţine proba scrisă la limba şi literatura română, în 24 iunie la limba şi literatura modernă, iar în 25 iunie va avea loc proba scrisă la matematică. Rezultatele vor fi afişate în data de 27 iunie, după care elevii nemulţumiţi de rezultatele obţinute vor putea depune contestaţii. În data de 1 iulie vor fi afişate rezultatele finale.
La sfârşitul acestei luni, elevii care vor să urmeze un liceu vocaţional, sau cu program bilingv, vor trebui să susţină probele de aptitudini, mai exact în perioada 28 – 30 mai. Absolvenţii clasei a VIII-a vor avea examen la limbile germană, maghiară, spaniolă, engleză, italiană, franceză, dar şi probe de aptitudini la liceele cu profil tehnologic, pedagogic, sportiv şi artistic.


Atenţie la completarea fişelor pentru admitere


După încheierea examenelor din cadrul Testelor Naţionale va avea loc înscrierea computerizată pentru admiterea la liceu. Părinţii şi elevii trebuie să fie foarte atenţi la completarea fişelor de înscriere deoarece de modul de completare depinde dacă vor prinde un loc la liceul dorit. Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor. Trebuie completate pe primele locuri opţiunile pe care elevul le doreşte cel mai mult, chiar dacă nu este sigur că media îi permite să intre la acele opţiuni. Nu va fi dezavantajat.
Apoi, va trebui să continue cu opţiunile care i-ar plăcea şi cu opţiunile la care nu l-ar deranja să fie repartizat. Va trebui să încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumere pe fişe, pentru siguranţă. Este preferabil să intre la un liceu care nu îi place decât să nu intre deloc.


Ghidul “Liceele Clujene” este un produs marca Monitorul de Cluj, ajuns la ediţia a VI-a, care vă oferă toate informaţiile necesare privind admiterea la liceu. În acest ghid veţi găsi oferta educaţională a celor mai importante colegii, licee şi grupuri şcolare din judeţul Cluj. În plus, dacă doriţi să luaţi legătura cu instituţiile de învăţământ, în ghidul nostru veţi găsi şi datele de contact ale acestora.

Ghidul poate fi vizualizat în format pdf, la linkul de mai jos.


 

abonare newsletter