Actualitate

ATV-uri în schimbul monedelor dacice

Trei copii din satul hunedorean Ocolişu Mic care au găsit şi au predat autorităţilor 140 monede dacice din aur au primit, luni, la Guvern, câte 10.000 de lei, ei spunând că îşi vor cumpăra câte un ATV din banii primiţi.

Recompensa le-a fost înmânaţi de către premierul Victor Ponta, care a arătat că, prin premiul oferit, a dorit să le transmită copiilor că "faptele bune sunt uneori răsplătite".

Ponta a auzit că unul dintre copii îşi dorea o bicicletă şi le-a spus că, deşi Guvernul nu le oferă câte o bicicletă drept recompensă, cu banii primiţi îşi pot cumpăra singuri. Doi dintre copii i-au spus însă prim-ministrului că au de gând să îşi cumpere câte un ATV, atunci când au fost întrebaţi ce vor face cu premiul în bani.


"Atenţie, ATV-ul este periculos, poate vă luaţi altceva", le-a recomandat premierul copiilor, însă aceştia şi-au menţinut decizia şi au declarat ulterior şi jurnaliştilor că îşi vor cumpăra ATV-uri.

Cei 140 de kosoni din aur au fost găsiţi de trei copii, în vârstă de 11 şi 12 ani, săptămâna trecută, într-un recipient din plastic ascuns într-o vizuină de vulpe, în Munţii Orăştiei, monedele fiind predate autorităţilor, care spun că banii au legătură cu o anchetă în desfăşurare.


Kosonii sunt monede de aur emise, pentru scurt timp, de regele dac Koson. Acesta a fost conducătorul dacilor, după asasinarea lui Burebista. Pe piaţa neagră, un koson costă aproximativ 1.500 de dolari.

abonare newsletter