Actualitate

Papa Francisc i-a declarat sfinți pe Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea

Papa Francisc i-a declarat sfinți duminică, în Piața Sf. Petru, pe Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea, în fața unei mulțimi de sute de mii de credincioși veniți din întreaga lume, relatează AFP.

''Îi declarăm și îi definim sfinți pe preafericiții Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea, îi trecem în rândul sfinților și stabilim ca, în toată Biserica, ei să fie cinstiți cu evlavie printre sfinți'', a declarat solemn papa argetininian, aclamat imediat de mulțime, în timp ce clopotele răsunau în tot orașul Roma.

Cardinalul Angelo Amato, Prefect pentru Cauza Sfinților, a formulat cererea de trei ori, pentru a marca astfel solemnitatea demersului: 'Sfinte Părinte, Sfânta Biserică, încrezătoare în promisiunea Domnului de a trimite asupra ei Spiritul Dreptății, îl roagă pe Sanctitatea Voastră să binevoiască să îi treacă pe acești fii aleși în rândul sfinților.'


Papa a răspuns prin formula tradițională, rostită în latină, limba Bisericii: 'În cinstea Sfintei Treimi, prin proslăvirea credinței catolice și preamărirea vieții creștine, cu autoritatea Domnului Nostru Iisus Hristos, a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, după ce am reflectat adânc, am invocat în repetate rânduri ajutorul lui Dumnezeu și am ascultat opinia fraților noștri întru episcopat, îi declarăm și definim sfinți pe preafericiții Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea, îi trecem în rândul sfinților și stabilim ca, în toată Biserica, ei să fie cinstiți cu evlavie printre sfinți'.

Francisc l-a îmbrățișat înainte pe Benedict al XVI-lea, aflat în primul rând printre cardinali. Papa emerit Benedict al XVI-lea a sosit duminică dimineața în Piața Sfântul Petru, la ceremonia de canonizare a papilor Ioan Paul al II-lea și Ioan al XXIII-lea.


Cu o jumătate de oră înainte de începerea ceremoniei, fostul suveran pontif german, sprijinindu-se în baston, îmbrăcat în alb și purtând mitră, i-a salutat pe cardinalii și episcopii prezenți, ridicând mâinile în semn de bucurie și comuniune. S-a așezat apoi în rândurile de scaune din stânga altarului, urmând să slujească și el, dar nu alături de Papa Francisc, pentru a nu exista confuzii. Benedict al XVI-lea nu mai este papă și nu mai are niciun rol oficial.

 


 

abonare newsletter