Actualitate

Acordul oficial cu Forumul European de Tineret asupra titlului de Capitală Europeană a Tineretului a fost semnat

Primarul Emil Boc şi secretarul general al Forumului European de Tineret, Giuseppe Porcaro au semnat vineri Memorandumul de Înţelegere asupra titlului de Capitală Europeană a Tineretului.

Semnare acord Semnare acord

Momentul a avut loc în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Forumului European de Tineret, organismul suprem de reprezentare a sectorului de tineret la nivel european şi este un moment cheie în parcursul Capitalei Europene a Tineretului Cluj-Napoca 2015. "Prin tradiţie, multiculturalism, toleranţă şi civilizaţie, Cluj-Napoca este cu adevărat o Capitală Europeană iar în 2015 va fi una dintre cele mai de succes Capitale de Tineret", a subliniat Emil Boc în discursul susţinut în faţa Adunării Generale Extraordinare a Forumului. 
Memorandumul este semnat pe o perioadă de 26 luni cu valabilitatea din 1 mai 2014 şi până pe 30 iunie 2016. Acordul stabileşte formele operaţionale de cooperare între Forumul European de Tineret, organizaţia ce acordă titlul şi Municipiul Cluj-Napoca, deţinătorul titlului pentru întregul an 2015. 
 
În Memorandum este de asemenea specificat faptul că municipiul Cluj-Napoca va găzdui în perioada 19-23 noiembrie 2014 Adunarea generală a Forumului European de Tineret, eveniment ce va aduce la Cluj peste 250 de tineri din 49 de ţări europene, lideri ai consiliilor naţionale şi reţelelor europene de tineret.
 
Acordul stabileşte modalităţile prin care se poate folosi brandul de Capitală Europeană a Tineretuluiui dar şi modalităţile de monitorizare şi control, evaluare, precum şi comunicarea sincronizată a celor două entităţi, pentru a asigura o viziblitate cât mai bună iniţiativei. Rezultatele produse de capitală vor fi diseminate la sfârşit prin reţelele forumului dar şi către instituţii europene.

Conform definiţiei, “Capitala Europeană a Tineretului este un titlul acordat unui oraş european pentru o perioadă de un an, durată în care localitatea are posibilitatea de a arăta viaţa sa culturală, socială, politică şi economică precum şi procesele sale de dezvoltare care implică tineretul în mod activ. Iniţiativa încurajează implementarea de idei noi şi proiecte inovative ce încurajează participarea activă a tinerilor în comunitate şi caută prezentarea unor modele de bună practică pentru dezvoltarea altor comunităţi urbane europene”.


La lucrările Adunării General Extraordinare ale Forumului European de Tineret de la Bruxelles au participat de asemenea preşedintele Federaţiei SHARE Cluj-Napoca Vlad Pop şi directorul executiv András Farkas. 

abonare newsletter