Actualitate

Inspectori de la OPC Cluj şi DSV Cluj, propuşi pentru arestare preventivă în scandalul cărnii stricate

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au luat măsura preventivă a reţinerii faţă de 10 inculpați urmând a fi sesizată instanţa competentă cu propunerea de luarea a măsurii arestării preventive.

Potrivit unui comunicat al DIICOT de joi, în cauză sunt suspectate persoane care deţin funcţii publice.

N.V.V, având calitatea de inspector în cadrul OPC Cluj, este suspectat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat.


„În cauză există suspiciunea rezonabilă că N.V.V. a pretins şi a primit foloase materiale (produse de carmangerie) de la inculpatul C.B, cu scopul de a interveni pe lângă un inspector din cadrul OPC Bistriţa Năsăud, pentru a aplica  sancţiunea avertismentului la o societate comerciala datorită încălcării unor prevederi legale privind punerea în vânzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere”, se arată în documentul citat.

Purtătorul de cuvânt al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Cluj, Ioana Katona, s spus că nu cunoaşte cine este inspectorul cercetat de DIICOT şi că dacă va fi primită o sesizare oficială vor fi dispuse măsurile legale.


"Nu ştiu despre cine e vorba. Când vom primi o sesizare oficială de la DIICOT vor fi dispuse măsurile legale dispuse de ANPC”, a spus Katona.

La rândul său, şeful adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Cluj, Mircea Varga, a spus că nu îl cunoaşte pe inspectorul vizat de anchetă.


"Nu ştiu cine e, iniţialele N. V. V nu îmi spun nimic. Noi suntem CJPC Cluj, o structură pe judeţul Cluj a Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor, care are ca arie de responsabilitate mai multe judeţe din Regiunea de Nord-Vest. Probabil este din alt comisariat judeţean”, a spus Varga.

De asemenea, şi L.O.M., având calitatea de consilier în cadrul A.N.S.V., cu privire la care în cursul zilei de 12 martie, s-a dispus extinderea şi începerea urmăririi penale, este suspectat fiind pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului.


„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, după ce a luat la cunoștință despre faptul că urmează a se efectua un control la magazinele aparținând unei societăți comerciale, privind punerea în vânzare a produselor de carne alterate, a anunţat pe suspectul C.R.B (administratorul societăţii comerciale) asigurând acestuia timpul necesar pentru a ascunde marfa alterată”.

Potrivit unor surse, consilierul ANSV asupra căruia s-a început urmărirea penală este Mircea Lucaciu, şeful Serviciului Inspecţii din cadrul Direcţiei Sanitară Veterinară Cluj, iar administratorul societății comerciale este Curticiu Radu Bogdan de la societatea Michelangelo SRL Cluj.


Michelangelo SRL este cea mai mare firmă din judetul Cluj în domeniul comerţului cărnii si produselor din carne, potrivit listafirme.ro.

SC Michelangelo SRL s-a înfiinţat în 2002. În 2007, societatea a scos pe piaţă şi produse din lapte. Produsele marca Michelangelo se comercializează atât în reţeaua proprie de magazine, cât şi în alte reţele prin intermediului canalelor de distribuţie proprii. În martie 2009 existau 15 magazine Michelangelo în oraşele Cluj-Napoca, Bistriţa, Oradea, Alba Iulia, Turda şi Dej.

Firma are şi un depozit cu preparate din carne, respectiv o reţea de zeci de magazine în Transilvania. În 2012 avea 74 de angajaţi.

Potrivit ultimului bilanț depus la Ministerul Finanțelor, în 2012 firma Michelangelo avea o cifră de afaceri netă de 37,7 milioane de lei, dar a încheiat anul cu pierderi de 257.219 lei.

Directorul executiv al firmei Michelangelo este Radu Bogdan Curticiu, în vârstă de 35 de ani.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului.

Procurorii DIICOT - Structura Centrală au făcut, miercuri, 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă, informează instituţia, într-un comunicat de presă.

Prejudiciul produs de membrii celor două grupări a fost estimat la peste 15 milioane de euro.

Anchetatorii susţin că există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate, care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse ce erau ulterior puse în consum.

De asemenea, produse de carne alterate ar fi fost trimise unei firme de catering aparţinând soţiei unuia dintre membrii grupării, pentru a fi preparate şi oferite spre consum.

DIICOT susţine că activităţile infracţionale au fost sprijinite şi de angajaţi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, precum şi de lucrători din cadrul Poliţiei de Frontieră.

În urma acţiunii DIICOT, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a făcut mai multe controale la depozitele de carne, din Bucureşti şi din judeţele Iaşi, Bistriţa-Năsăud şi Cluj. În urma acţiunii, aproape 230 de tone de carne şi produse din carne, între care şi marfă expirată din noiembrie 2013, au fost retrase de pe piaţă.

Potrivit lui şefului interimar al ANPC, Marius Dunca, joi, vor fi controlate supermaketurile din toată ţara.

 

abonare newsletter