Actualitate

Consiliul Judeţean Cluj a solicitat Autorităţii Rutiere Române RETRAGEREA licenţelor Fany

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a supus spre analiza Autorităţii Rutiere Române (ARR) situaţia existentă cu privire la programul de transport public de persoane prin curse regulate în judeţ aferent anilor 2014-2019 din judeţul Cluj. Prin intermediul acestei adrese, CJ Cluj solicită ARR retragerea licenţelor de pe mai multe trasee, în calitate de emitent al acestora.

În adresa respectivă, Uioreanu a precizat despre înfiinţarea Asociaţiei Metropolitane de Transport Public Cluj care a solicitat modificarea programului judeţean de transport public prin eliminarea tuturor traseelor de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale membre ale Asociaţiei.

Mai mult, în aceeaşi adresă, preşedintele CJ Cluj recunoaşte că instituţia pe care o conduce a eliminat aceste trasee din programul judeţean de transport public, dar că această hotărâre a fost contestată în instanţă de către SC Fany Prestări Servicii SRL. Printr-o sentinţă, Tribunalul Cluj a dispus suspendarea executării Hotărârii Consiliului Judeţean până la pronunţarea instanţei de fond. Ulterior, în 28 februarie, Curtea de Apel Cluj a admis recursul declarat de CJ Cluj, a casat sentinţa şi în consecinţă a respins cererea de suspendare a hotărârii de CJ.


În final, Uioreanu a cerut ARR să ia măsurile legale în vederea retragerii licenţelor de pe traseele deservite de firmele private, în calitate de emitent a acestora.

Contre Boc-Uioreanu

Primarul Emil Boc consideră că firma de transport Fany nu mai poate deține licențele de transport pentru traseele metropolitane în condițiile în care recursul la procesul intentat de operatorul privat a fost câștigat de Consiliul Județean.


Emil Boc i-a cerut, public, miercuri, președintelui Consiliului Județean, Horea Uioreanu să retragă licența de transport pentru firma Fany care asigură în prezent transportul de persoane în unele comune din zona metropolitană.

“Suntem într-o situație mai bună pentru că după respingerea rescursului există temei legal ca Fany să nu mai dețină licența și sperăm ca din 1 aprilie să operăm inclusiv în Apahida și să oferim clujenilor din comunele limitrofe șansa unui transport cu RATUC-ul. Fac apel al Conciliul Județean să retragă licențele de transport pentru Fany pentru că nu mai există temeiul legal ca să dețină licențele”, a declarat primarul Emil Boc.


Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, a precizat că instituţia pe care o conduce nu poate retrage licenţele de transport ale firmei de transport Fany pentru că este instituţia emitentă a acestora.

„Consiliul Județean Cluj nu este instituția emitentă a licențelor la care domnul primar face referire. Acestea au fost emise de Autoritatea Rutieră Română – Agenția Cluj. Ca urmare, nu putem retrage ceva ce nu am emis. Nici până azi nu am primit motivarea sentinței favorabile nouă pe care Curtea de Apel Cluj a dat-o săptămâna trecută. Mai mult, la această dată, Consiliul Județean Cluj are pe rol un proces intentat de firma S.C. Fany Prestări Servicii SRL, care solicită anularea definitivă a hotărârii de consiliu judeţean. Cu toate acestea, am informat Autoritatea Rutieră Română asupra situației nou apărute pentru ca responsabilii cu acordarea și emiterea licențelor de transport să poată analiza și lua deciziile necesare”, a precizat Uioreanu.


În prezent, în comunele din vecinătatea municipiului transportul de persoane este asigurat de operatori privați, însă în paralel există și trasee asigurate de Compania de Transport Public Cluj-Napoca. Deocamdată doar în Apahida nu a intrat CTP Cluj-Napoca.

Ataşat articolului puteţi consulta adresa trimisă de Consiliul Judeţean Cluj către Autoritatea Rutieră Română.

Ultimele Stiri
abonare newsletter