Actualitate

Şomerii clujeni ar putea fi scutiţi de drumul lunar la AJOFM

Cardurile digitale, care îi vor scuti pe şomerii clujeni de un drum, nu pot fi funcţionale deoarece nu există o lege care să permită imprimarea acestora.

Aşa ceva numai la noi poţi să vezi. În sfârşit a ajuns şi România să fie în fruntea ţărilor din Europa cu un lucru pozitiv, demn de urmat de alte state, iar la final guvernanţii dau cu “stângul-n dreptul”. Este vorba despre Cardul Profesional European, care este destinat şomerilor, a cărui sistem este funcţional din toate punctele de vedere, dar care nu poate fi folosit momentan din cauză că nu există o lege care să permită imprimarea acestor carduri.

Cardurile digitale îi vor scuti pe şomeri de un drum lunar până la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţelor de Muncă pentru a semna anumite documente. Acestea vor ţine loc de carnet de şomer, de CV şi de site de recrutare.


În judeţul Cluj există aproximativ 13.000 de şomeri, dintre care 2.000 au vârsta mai mică de 25 de ani şi sunt absolvenţii unui liceu sau a unei facultăţi. În acestă perioadă, Clujul are cele mai multe posturi vacante din întreaga ţară, şi anume un număr de 1.630.

Să vezi şi să nu crezi

Dacă parlamentarii ar trebui să-şi facă o lege care să fie în avantajul lor, ar face-o peste noapte. Dar dacă e să facă ceva în avantajul contribuabililor, nu au timp... Din cauza crizelor politice din ultima perioadă nu au avut timp să-şi aloce câteva minute pentru a vota ca sistemul cardurilor profesionale europene să devină legal.


Ironia sorţii face că există soft-ul pentru implementarea acestui sistem, există dispozitive de emitere a cardurilor, există şi carduri în alb pentru toţi şomerii, dar nu există o lege care să permită şi imprimarea lor.

Suntem prima ţară din Europa care a implementat acest sistem, sistemul fiind finanţat până acum dintr-un proiect pe bani europeni publici pornind de la o Directivă UE din 2005.


Odată ce va fi implementat acest sistem, şomerii români vor fi scutiţi să parcurgă lunar un drum până la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţelor de Muncă la care sunt înregistraţi.

Cum va funcţiona cardul?

Cardul va fi eliberat de către angajaţii AJOFM în momentul în care şomerul se prezintă la instituţie cu dosarul de şomaj. Cardul va veni la pachet cu un user şi parola pentru site. După ce şomerul va intra în posesia acestor date şi a cardului, el nu va trebui să mai treacă pe la AJOFM ci doar să stea în faţa calculatorului și să folosească site-ul exact ca pe un site de recrutare.


De un drum până la AJOFM ar putea fi scutiţi şi angajatorii. După ce va fi implementat acest sistem, ei vor putea să-şi facă cont pe site-ul de recrutare şi să-şi posteze acolo locurile pe care le au vacante.

Cardul va fi de folos şi la interviuri. Când şomerul se prezintă la interviu, îi dă angajatorului cardul, iar acesta se loghează pe site de pe orice calculator și vede CV-ul cetățeanului din fața lui. Dacă angajatorul decide să nu-l angajeze el va fi obligat să introducă această informaţie în sistem pentru ca şomerul să poată demonstra că şi-a căutat un loc de muncă, dar că nu a fost acceptat din diferite motive.


Clujul, în fruntea topului

Clujul ocupă primul loc în ceea ce priveşte judeţele cu cele mai multe locuri de muncă vacante din această perioadă, cu un număr de 1630 de posturi. Informaţiile au fost oferite recent de către reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţelor de Muncă

Judeţul nostru nu se stă rău nici la capitolul şomeri tineri, absolvenţi a unui liceu sau a unei facultaţi. Conform unui studiu, Clujul se sitează undeva la mijlocul topului judeţelor din ţară cu un număr de aproximativ 2000 de şomeri care au vârsta mai mică de 25 de ani.

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter