Actualitate

Băuturile carbogazoase pot cauza cancer

O substanţă chimică care dă culoarea auriu caramel băuturilor carbogazoase poate fi extrem de dăunătoare pentru sănătate, putând cauza şi cancer, potrivit unor studii recente conduse de specialişti.

Culoarea auriu caramel pe care o au multe băuturi carbogazoase şi pe care etichetele acestor produse din Statele Unite o anunţă drept "colorant caramel" se datorează chimicalei metilimidazol-4, sau 4-mel, scrie cnn.com.

Substanţa are un mare potenţial de a cauza cancer, sunt de părere organisme internaţionale, printre care şi Agenţia internaţională de cercetare a cancerului, din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.


O organizaţie de specialitate, Consumer Reports, a analizat mai multe băuturi carbogazoase din California într-un laborator, și a descoperit că o doză de aproximativ 350 de mililitri de Pepsi One sau Malta Goya (un tip de băutură carbogazoasă de culoarea caramelului) a depăşit nivelurile permise fără o etichetă de atenţionare.

"Suntem îngrijoraţi de ambele niveluri de 4-Mel pe care le-am descoperit în multe dintre sucurile testate şi de variaţiile observate în rândul companiilor, mai ales în contextul consumului răspândit al acestui tip de băuturi", a spus într-o declaraţie Dr. Urvashi Rangan, toxicolog la Consumer Reports.


"Nu există niciun motiv pentru care consumatorii să fie nevoiţi să se expună la acest risc ce nu este necesar şi care provine din colorarea mâncării şi a băuturii", a mai adăugat toxicologul.

Autoritățile americane, de altă părere

Food and Drug Administration, una dintre autoritățile americane în domeinu, contrazice studiul și afirmă că nu exisă niciun motiv să se considere că aceasta suvstanță este dăunătoare sănătății.


”În prezent, Administraţia pentru mâncare şi băutură a guvernului american (Food and Drug Administration), "nu are niciun motiv să creadă că 4-Mel reprezintă un risc de sănătate pentru consumatori la nivelul în care se găsesşte în produsele cu colorant caramel", a declarat purtătoarea de cuvânt a agenţiei, Juli Putnam, pentru CNN.

Potrivit acesteia, agenţia guvernului testează o varietate de mâncăruri şi băuturi cu această substanţă chimică şi controlează datele de siguranţă pentru a vedea dacă se impun acţiuni de reglementare.

abonare newsletter