Actualitate

PNL Cluj: E vital să reformăm sistemul naţional de transplant

Preşedintele PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran, cere reformarea şi descentralizarea sistemului românesc de transplant, care este "ilogic, aberant şi costisitor", pentru prevenirea, pe viitor, a unor evenimente tragice, cum a fost accidentul de avion din Apuseni.

Potrivit unui comunicat al lui Ioan Petran transmis, joi, este vital ca sistemul naţional de transplant să fie reformat pe baze logice şi organizatorice raţionale şi eficiente.

"După ce emoţiile provocate de tragedia aviatică din Munţii Apuseni s-au mai potolit se cuvine să cercetăm şi cauzele care au provocat moartea a doi români minunaţi, în scopul înlăturării acestor cauze. Am ajuns să plătim un preţ mult prea mare, în vieţi omeneşti, pentru funcţionarea sistemului de transplant centralizat, ilogic, aberant şi costisitor. A venit vremea să îndreptăm şi să modernizăm acest sistem care presupune un mare consum de resurse şi energie umană şi materială. E greu de înţeles, într-o Românie europeană şi civilizată, de ce a fost nevoie ca, pentru prelevarea unor organe de la un donator din Oradea, să vină cu avionul, traversând Carpaţii, în condiţii meteo nefavorabile, o echipă de chirurgi din Bucureşti, când Clujul e atât de aproape de capitala Bihorului. E vital să reformăm, pe baze logice şi organizatorice raţionale şi eficiente, sistemul naţional de transplant", a arătat Petran.


Potrivit acestuia, şcoala medicală clujeană, clinicile de specialitate din Cluj-Napoca, "au în structura lor suficienţi chirurgi experimentaţi care pot fi reuniţi într-o echipă de intervenţie rapidă ce s-ar fi putut deplasa la Oradea, şi oriunde în Transilvania, pentru prelevarea organelor de la donatori".

Etichete: pnl cluj
abonare newsletter