Actualitate

Google ştie când suntem acasă sau în oraş

Achiziţia Nest Labs de către Google permite intrarea efectivă în casele oamenilor a operatorului celui mai utilizat motor de căutare la nivel mondial, dar analiştii afirmă că obiceiurile lor sunt deja urmărite de companiile de internet, iar acesta este doar începutul.

Google a anunţat săptămâna trecută că a plătit 3,2 miliarde de dolari pentru Nest, producător de termostate care pot fi controlate prin smartphone-uri şi de dispozitive de detectare a fumului.

Fondată în 2010 de doi foşti angajaţi ai Apple, Tony Fadell şi Matt Rogers, Nest Labs produce termostate care se autoprogramează în funcţie de preferinţele utilizatorului în ceea ce priveşte temperatura ambientală. Dispozitivul detectează dacă nu este nimeni acasă, caz în care reduce consumul de energie al locuinţei.


Industria termostatelor are venituri anuale de circa 3 miliarde de dolari, potrivit firmei de analiză a pieţei IBISWorld, în creştere cu 2% pe an faţă de 2008.

Compania de cercetare a pieţei Navigant Research estimează că piaţa aparaturii electrocasnice operată prin smartphone-uri va creşte de la 612 milioane de dolari în 2012 la 35 de miliarde de dolari în 2020.


"Smartphone-urile devin din ce în ce mai mult telecomenzile vieţii noastre. Vor controla totul, în case şi maşini", a declarat Jeff Kagan, analist în domeniul tehnologiei, relatează MarketWatch

Tot mai multe companii vor încerca să fabrice astfel de sisteme în următorii ani, care să monitorizeze aproape orice mişcare dintr-o locuinţă, a spus Neil Strother, analist la Navigant Research, informează Mediafax.


Există deja o mică armată de aplicaţii care fac acest lucru.

SmartThings, o aplicaţie gratuită pentru iOS şi Android, monitorizează comutatoarele pentru lumină şi uşile locuinţelor şi automobilelor.


Compania de automatizări pentru locuinţe Vivint, cumpărată în 2012 pentru 2 miliarde de dolari de Blackstone Capital Partners, are 800.000 de clienţi în America de Nord.

Aplicaţia iOS dezvoltată de această companie acţionează ca un detector de mişcare, sistem de securitate controlat prin telecomandă şi sistem de închidere electronică a uşilor.


Sistemul Digital Life al AT&T semnalează, în schimbul unui abonament care porneşte de la 4,99 de dolari pe lună, scurgerile de apă, consumul de energie, uşile care nu sunt închise, incluzând şi camere de supraveghere a locuinţei.

Compania tehnologică Belkin a lansat chiar şi un cuptor controlat prin smartphone.

abonare newsletter