Actualitate

UPDATE: BREAKING NEWS: AVION PRĂBUŞIT în localitatea Fântânele

Un avion s-a prăbușit în urmă cu câteva minute în zona Beliş din judeţul Cluj.

UPDATE 19:00 Primele echipe de salvare au ajuns la locul accidentului

Primele echipe de salvare, respectiv salvamontişti din Beliş, au ajuns, luni seară, la locul unde se află avionul care avea la bord echipaj medical şi care a aterizat forţat într-o zonă accidentată de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor, găsindu-le pe victime în zona Pasului Ursoaia.


Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Cornelia Trif, a declarat că salvamontiştii din Beliş au ajuns, luni seară, la locul unde se află avionul care ar fi aterizat forţat, în zona Pasului Ursoaia.

"Salvamontiştii din Beliş au ajuns la locul accidentului aviatic, i-au găsit pe toţi cei şapte răniţi şi le-au acordat primul ajutor şi au transmis coordonatele locului celorlate echipe de intervenţie. Din primele informaţii, răniţii sunt în stare stabilă", a spus Trif.


Potrivit unor informaţii, o altă echipă de salvamontişti din Cluj este în drum spre locul în care s-a prăbuşit aeronava.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


UPDATE: Căutările victimelor incidentului aviatic continuă! Temperaturile scad sub 0 grade! - LIVETEXT

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 18:40 Director Romatsa: Ştim exact coordonatele aeronavei, dar este foarte greu de ajuns la victime

Directorul Romatsa, Aleodor Frâncu, a declarat că echipele de intervenţie au coordonatele exacte ale locului unde a aterizat forţat avionul medical, însă zona este foarte greu accesibilă şi este foarte greu de ajuns la victime, care sunt în viaţă.


"Zona este foarte greu accesibilă. Noi avem coordonatele perfecte ale aeronavei, ştim exact unde sunt, pentru că orice aeronavă emite un semnal permanent asupra acestora. Este foarte greu de ajuns la ei", a spus Frâncu, adăugând că zona este muntoasă şi împădurită, iar în plus ceaţa este densă.

La operaţiunea de salvare iau parte echipe ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din Cluj, Alba şi Bihor.


Conform unor surse medicale, unul dintre medicii din avion, care se poate mişca, a găsit o lanternă şi încearcă să semnalizeze echipelor de intervenţie locul unde se află avionul.

De asemenea, la ora transmiterii acestei ştiri, zece salvamontişti de la Cluj au plecat spre zona unde se află avionul.

UPDATE 18:35 Toate victimele au fracturi şi răni

Toate cele şapte persoane aflate în avionul cu medici care a aterizat forţat, luni după-amiază, au fracturi şi răni, au declarat, pentru Mediafax, surse medicale.

Toţi cei şapte sunt conştienţi, însă au suferit fracturi şi răni, iar majoritatea lor nu se pot mişca, au mai spus sursele citate.

Coordonatorul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) Cluj, Adela Golea, a declarat că instituţia pe care o conduce este pregătită să preia răniţii.

"Suntem pregătiţi, avem echipaje medicale suplimentare, răniţii pot fi internaţi la Clinica de Chirurgie nr. I pentru a fi operaţi, dacă va fi cazul. S-au mobilizat toate clinicile pentru a acorda asistenţă medicală, inclusiv cea de Neurochirurgie”, a spus Golea.

Coordonatorul SMURD Cluj, Cristian Ursu, a declarat, la rândul său, că au fost trimise în zona accidentului patru ambulanţe, plus o o maşină de descarcerare.

Echipele de intervenţie trimise unde a aterizat forţat avionul cu medici care zbura de la Bucureşti la Oradea nu pot găsi locul unde s-ar afla epava, care a fost localizată aproximativ într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri.

UPDATE 17.35: Elicopterul de la SMURD Mureş s-a retras din zona accidentului aviatic, din cauza ceţii

Elicopterul de la SMURD Mureş trimis la locul unde a aterizat forţat avionul care zbura de la Bucureşti spre Oradea s-a retras din zona accidentului, din cauza ceţii, au declarat oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

"Condiţiile meteo nu permit aterizarea, astfel că elicopterul a fost nevoit să se retragă", au spus sursele citate.

În acest condiţii, la locul accidentului vor interveni trei ambulanţe, două maşini de intervenţie pentru victime multiple şi jandarmii montani, despre care surse medicale au precizat anterior că ar fi ajuns deja la faţa locului.

UPDATE 18.30: Avionul a fost localizat în zona localităţii Fântânele din Cluj

Avionul care ar fi aterizat forţat luni după-amiază a fost localizat în zona localităţii Fântânele din judeţul Cluj, în apropierea unui lac de acumulare, au declarat oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

UPDATE: 17.30 Pilotul aeronavei era Adrian Iovan

Potrivit reprezentanţilor ISU Cluj, accidentul aviatic a avut loc între localităţile Giurcuta şi Poiana Horii, iar în zonă s-au deplasat mai multe autospeciale ale ISU şi ambulanţe.

Reprezentantul IPJ Cluj, Adriana Vornicu, a declarat pentru Monitorul de Cluj că au fost sesizaţi prin apel la 112 despre prăbuşirea avionului. "La ora 16.16, un pasager al avionului a apelat serviciul 112 şi ne-a informat despre incident. Mai multe echipaje au fost trimise în zonă. Intervenţia este destul de dificilă, fiind o zonă fără semnal", a declarat Vornicu.

O aeronavă care a plecat, luni după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi care îl avea la bord un echipaj medical, printre care şi pe purtătorul de cuvânt la Spitalul Elias, dr. Valentin Calu, s-a prăbuşit în judeţul Cluj, potrivit unor surse din MAI.

Avionul de mici dimensiuni s-a prăbuşit în apropierea localităţii Beliş, în judeţul Cluj, într-o zonă montană.

Prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan, a declarat că în aeronavă erau şapte persoane, iar una dintre acestea a sunat la 112 şi a anunţat accidentul aviatic.

El a precizat că la ora transmiterii acestei ştiri, mai multe ambulanţe se îndreaptă spre locul accidentului.

Conform unor surse medicale ale Mediafax, la bordul avionului se aflau patru medici, o asistentă şi doi membri ai echipajului de zbor.

Sursele citate au precizat că toate cele şapte persoane sunt în viaţă.

Echipajul medical aflat la bordul aeronavei mergea la Oradea pentru o intervenţie de prelevare de organe.

Mediafax scrie că aeronava era pilotată de Adrian Iovan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Adrian Iovan, pilotul aeronavei, nu e la primul incident aviatic

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

abonare newsletter