Actualitate

UPDATE: Situaţia devine DRAMATICĂ. Doi dintre RĂNIŢI şi-au PIERDUT CUNOŞTINŢA - LIVETEXT

Deşi iniţial a fost semnalat faptul că echipele de salvare au ajuns la locul incidentului aviatic, din ultimele informaţii se pare însă că situaţia este mai gravă şi nu au fost găsite încă victimele, zona fiind una greu accesibilă, cu zăpadă până la brâu şi temperaturi care scad sub 0 grade.O echipă a ziarului Monitorul de Cluj este la faţa locului şi vă vom ţine la curent cu informaţii proaspete.

UPDATE 21:00 - Doi dintre răniţi şi-au pierdut cunoştinţa

Coordonatorul de transplant Victor Zota a declarat luni seară, pentru Mediafax, că unul dintre medicii aflaţi în avionul care a aterizat forţat i-a comunicat telefonic că două dintre victime şi-au pierdut cunoştinţa.

"Am vorbit la telefon cu unul dintre medici, în urmă cu aproximativ o jumătate de oră (20.20 - n.r.), şi mi-a spus că doi dintre cei care se aflau în avion şi-au pierdut cunoştinţa", a spus Zota.


UPDATE ora 20:40 - Pompieri, poliţişti, jandarmi şi salvamontişti în căutarea victimelor

Mai multe ambulanţe, dar şi echipaje ale ISU Cluj au ajuns în zonă însă deocamdată se staţionează în zonă, asteptându-se indicaţii locaţia exactă.

Medicii şi echipajul avionului care a aterizat forţat într-o zonă muntoasă accidentată de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor sunt căutaţi, luni seară, la patru ore şi jumătate de la accident, de peste 70 de pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti şi salvamontişti.


Echipele de salvatori se deplasează, pe jos, spre locul unde a fost semnalat accidentul, însă condiţiile de la faţa locului sunt foarte greoaie, respectiv zăpadă care, pe alocuri, depăşeşte 50 de centimetri, teren împădurit, în pantă, şi vizibilitate redusă.

Oficiali din IGSU au precizat, pentru Mediafax, că operaţiunea de căutare se desfăşoară "în cerc", fiind acoperite sectoare a căror restrângere ar urma să ducă la găsirea victimelor.


IGSU mai spune că pompierii salvatori vor continua misiunea de salvare, indiferent de aceste condiţii greoaie, până ce vor ajunge la locul accidentului pentru a acorda primul ajutor supravieţuitorilor.

UPDATE: 20:00 - Aeronava ar putea fi în zona Fântânele

Şeful Ocolului silvic de la Poiana Horea (Cluj), Felician Petruţă, a declarat, luni seară, că informaţiile unde s-ar afla avionul cu cele şapte victime sunt neclare şi că este posibil ca aeronava să se afle în zona Fântânele, spre coada lacului, la 70-80 de kilometri de Pasul Ursoaia.


Şeful Ocolului silvic de la Poiana Horea a spus că la ora transmiterii acestei ştiri echipele de intervenţie caută, la pas, în toată zona Ursoaia, şi că la operaţiune participă şi aproximativ 200 de localnici.

El a precizat că în zonă, unde este zăpadă, terenul este foarte accidentat, cu pante de până la 45 de grade.


La rândul său, primarul localităţii Beliş, Viorel Crainic, afirmă că în zonă semnalul telefonic este foarte slab. El a mai spus, de asemenea, că temperatura este în jur de 0 grade Celsius.

Viorel Crainic a declarat pentru Mediafax că au fost formate mai multe echipe de căutare, suprafaţa care trebuie acoperită fiind de circa 10 kilometri pătraţi.

"Suntem în zona Poiana Horea, e o zonă greu accesibilă, cu zăpadă. Au fost formate mai multe echipe din jandarmi, salvamontişti, dar şi zeci de localnici din comunele Beliş şi Horea. Suprafaţa de acoperit este de circa 10 kilometri pătraţi. E o zonă dificilă, unde nu prea este semnal la telefon”, a spus Crainic.

Şeful Salvamont Vlădeasa, Florin Mihuţ, care participă şi el la operaţiunea de căutare a victimelor, spunea că în zona unde a aterizat forţat avionul zăpada este "până la brâu", ceaţa este foarte densă, iar salvamontiştii, care au tărgi montane, se pot orienta foarte greu, chiar şi în condiţiile în care victimele încearcă să semnalizeze cu sursă de lumină.

La operaţiune participă zece salvamontişti din Vlădeasa împărţiţi în trei echipe, aceştia fiind ajutaţi şi de localnici, care cunosc foarte bine zona.

Salvamontiştii au tărgi montane, însă din păcate, în zonă zăpada este până la brâu, ceaţa este foarte densă, iar ei se pot orienta foarte greu chiar şi în condiţiile în care victimele încearcă să semnalizeze cu sursă de lumină.

Iniţial, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Cornelia Trif, declara că salvamontiştii din Beliş au ajuns, luni seară, la locul unde se află avionul care ar fi aterizat forţat, în zona Pasului Ursoaia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter