Actualitate

BALUL OPEREI 2014: Sala de spectacole a Teatrului Național va fi transformată în Sală de Bal

În data de 22 februarie 2014 va avea loc la Opera Naţională din Cluj-Napoca a XIX—a ediţie a Balului Operei, iar în data de 23 februarie evenimentul va continua cu o gală destinată valorii, Gala Laureaţilor. Potrivit organizatorului Balului, Matei Miko, ediţia din acest an va fi debutul unui proiect amplu de schimbare a sălii de teatru, prin transformarea sa într-o sală de bal, după îndepărtarea scaunelor şi montarea unor mese în sala de teatru.

„Acum o sută de ani, arhitecţii s-au gândit la teatru ca la o sală de bal, dacă se îndepărtează scaunele, toată sala de teatru va fi transformată în sală de bal, anul viitor vor fi montate mese în sala de teatru. Anul acesta vom realiza jumătate din acest proiect, acum nu putem îndepărta scaunele. Vom încerca să facem treaba aceasta în linişte, la vară, dacă vom avea toate avizele. Am vrut să atragem atenţia asupra stării de degradare şi uzură care găzduieşte două dintre cele mai importante scene din România. O restaurare a clădirii ţine de Ministerul Culturii”, a declarat Miko.

La rândul său, Marius Budoiu, directoru Operei Române din Cluj-Napoca, a declarat că instituţia pe care o conduce nu a primit niciun ban de la Ministerul Culturii pentru lucrări de renovare.


„Primim de la Ministerul Culturii exact zero lei. Pentru investiţii în clădire primim exact zero lei de la Minister. Nu avem bani nici să cumpărăm un pian pentru Operă. Scaunele datează de 100 de ani. Clădirea teatrului şi a operei este o emblemă a Clujului, în continuare în această direcţie nu se mişcă nimic”, a precizat Budoiu.

Matei Miko a mai precizat că la ediţia din acest an va avea loc o lansare o carte.


„Pe scena instituţiei de cultură din Cluj are loc de 19 ani un spectacol pe care noi îl imaginăm ca pe un cap de pod între minunata cetate Cluj-Napoca şi întreg restul lumii. Vom putea invita şi am invitat şi în acest an personalităţi care să poată participa la viaţa culturală a acestui oraş. Ne-a părăsit un prieten drag, un colaborator care a stat aproape de noi, ne-a părăsit un mentor, Constantin Mustaţă, căruia îi dedic un gând pios. Un omagiu pentru munca lui şi contribuţia lui cu ocazia acestei ediţii vom lansa cartea Seniorilor Cetăţii, este ultima lucrare a lui Constantin Mustaţă, care va fi lansată duminică, 23 februarie, cu ocazia Galei Laureaţilor pe scena Operei, după care vom distribui tuturor participanţilor la ediţia din acest an, un exemplar din această carte”, a declarat Matei Miko.

Marius Vlad Budoiu a mai precizat că tema din acest an a Balului Operei este muzica rusească.


„Noi ne-am gândit să-i spunem la acest moment de operă Tabloul Rusiei pentru că încercăm să prezentăm cinci tablouri fiecare cu o imagine aparte, o tematică aparte, începând de la epoca în care în Rusia existau popoare migratoare, mergând până la epoca de aur. Eu am insistat ca ultimul tablou să fie legat de faptul că la ei, cel puţin asta a fost senzaţia mea, arta, muzica, baletul, sunt ca şi o lumânare care stă aprinsă în întuneric, această speranţă pe care noi vom dori s-o păstrăm aprinsă şi pentru publicul clujean şi pentru spectatori”, a precizat Budoiu.

Potrivit organizatorilor, biletele s-au pus în vânzare la Agenţia Teatrală, costul acestora fiind între 200 şi 350 de lei.


În prima seară, Balul Operei aduce în premieră un spectacol de operă inedit, oferit de Opera Naţională Română din Cluj, în regia lui Marius Vlad Budoiu, cu un decor special creat pentru acest eveniment. Spectacolul prezentat de Anca Ţurcaşiu şi Rareş Bogdan va fi urmat de tradiţionala decernare a Trofeelor Lya Hubic şi Premiul Mecena. După o pauză de şampanie şi un recital susţinut de Natalia Barbu, seara va continua cu un moment specific al Balului dedicat artei consumului şi va oferi un regal de modă by Cătălin Botezatu precum şi decernarea trofeului Moda Cum Laude. Petre Geambaşu Show Band cu solistele Doina Spătaru, Anca Ţurcaşiu, Marcela Scripcaru, Elena Niciu şi Marele Bufet al Balului Operei, vor încheia seara.

Cea de-a doua seară, Gala Laureaţilor, dedicată personalităţilor premiate în cadrul ediţiilor anterioare, debutează cu momentul emoţionant al decernării Titlului şi Medaliei Senior al Cetăţii şi a Medaliei Emblemă de Cluj. Seara va continua cu un concert Maria Tănase 100 de ani susţinut de naistul, compozitorul şi dirijorul Nicolae Voiculeţ şi orchestra sa, spectacol urmat de un cocktail oferit invitaţilor.


 

Etichete: balul operei
abonare newsletter