Actualitate

Romii mutaţi de pe Coastei la Pata Rât ar putea primi 2.000 euro fiecare. Primăria contestă decizia

Tribunalul Cluj a hotărât ca Primăria Cluj-Napoca să le plătească despăgubiri romilor care au fost mutaţi forţat la Pata Rât din barăcile improvizate pe strada Coastei.

Evacuarea romilor de pe strada Coastei a avut loc în anul 2010, în preajma Crăciunului. Au fost mutaţi în locuinţe modulare la Pata Rât, dar de atunci un ONG s-a luptat să obţină alte locuinţe şi despăgubiri pentru ei. În decembrie 2013, Tribunalul Cluj a decis ca Primăria Cluj-Napoca să plătească despăgubiri de 2.000 euro pentru fiecare reclamant, la cursul BNR din ziua plăţii efective. Potrivit reprezentanţilor gLOC, ONG-ul care i-a reprezentat pe romi, Primăria mai trebuie să le asigure şi locuinţe.

Reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au precizat că vor face recurs. “Decizia nu este definitivă, aşteptăm motivarea Tribunalului, iar apoi vom face recurs”, a afirmat Mirela Ogruţan, din cadrul Biroului Mass-Media.


Reprezentanţii gLOC sunt de părere că statul este responsabil faţă de toţi cetăţenii săi şi trebuie să repare greşelile comis.

“În România de azi, care în multe zone ale sale cunoaște evacuări forțate și deposedări de diverse drepturi, o astfel de decizie este fenomenală, pentru că reamintește tuturor că statul este responsabil față de toți cetățenii săi, răspunde și el în fața legii și trebuie să repare greșelile comise”, a spus prof. univ. Eniko Vincze, membră gLOC.

abonare newsletter