Actualitate

Oferte neobișnuite la Târgul de Crăciun: vasele din pietricele

Vasele din pietricele, care se găsesc la Târgul de Crăciun din Piaţa Unirii, reprezintă adevărate opere de îndemânare. Preţurile de vânzare pornesc de la 20 de lei.

Bolurile din pietricele sunt făcute de către două femei din Maramureş, înzestrate cu răbdare şi cu mâini dibace. Vasele sunt făcute din piatră naturală, iar pentru fabricarea lor sunt necesare cel puţin 24 de ore, în funcţie de dimensiunea lor. Există vase pentru flori, fructe, bomboane, de decor s.a. Ele sunt de diferite tipuri, dimensiuni, iar preţurile diferă în funcţie de model. Spre exemplu, nişte forme mai mici din pietricele se pot achiziţiona la preţul de 5 lei, pe când un bol de fructe poate fi cumpărat la preţuri cuprinse între 15 şi 30 de lei.

Aceste vase se vând în Târgul de Crăciun din Piaţa Unirii, târg care a fost montat la începutul acestei luni şi care găzduieşte mai mulţi comercianţi.


De la pasiune la artă

Ideea de a construi boluri din pietricele i-a venit unei femei din Maramureş în vara acestui an. Pasionată de piatră şi deţinătoarea unei firme care se ocupă cu prelucrarea ei, s-a gândit să-i dea şi o altă întrebuinţare. Aşa s-au născut bolurile fabricate din pietricele.

Lavinia Monor, femeia care se ocupă cu realizarea acestor boluri, povesteşte că „ideea i-a venit şefei mele care s-a gândit că piatră nu este bună numai de decor, numai să călcăm pe ea şi a vrut să îi dea şi o altă valoare: să facă vase din pietricele destinate pentru flori, fructe, pentru grădină, bomboane ș. a.”


24 de ore pentru a face un bol

Nu orice poate face astfel de boluri. Îţi trebuie multă răbdare şi atenţie. În medie, durata de construire a unui bol din pietricele se face în 25 de ore. „Vasele sunt fabricate din piatră naturală şi folosim un adeziv special pentru a le lipi. Această procedură durează cam o oră, în funcţie de dimensiunea dorită. Apoi trebuie să stea la uscat 24 de ore”, a mai povestit Lavinia Monor.

Deşi par fragile, bolurile din piatră sunt foarte rezistente. Rezistă la temperaturi foarte scăzute şi se pot spăla fără nicio problemă. Ideea este că aceste boluri nu trebuie trântite pentru că atunci cu siguranţă se vor sparge.


Deşi sunt unice, cumpărători sunt puţini

Standul este vizitat zilnic de zeci de clujeni, însă puţini dintre ei sunt si cei care cumpără. „Avem şi cumpărători, doar că aceştia sunt mai puţini. Mai mult vine lumea să se uite la ele pentru că nu au mai văzut aşa ceva şi sunt unice. Nu avem concurenţă. Suntem singurii din ţară care fabricăm aşa ceva şi, din câte am înţeles, nici peste hotare nu mai sunt ca şi noi”, spune Lavinia.

Firma care se ocupa cu fabricarea şi vânzarea bolurilor din pietricele nu are deocamdată deschis un magazin unde să-şi comercializeze produselor, ci sunt găsitţi doar prin târgurile din ţară. În Târgul de Crăciun din Piaţa Unirii vor putea fi găsiţi până în data de 5 ianuarie.

abonare newsletter