Actualitate

Câinii care au salvat un clujean dispărut

Şapte câini de căutare antrenaţi de voluntarii Asociaţiei pentru Câini de Salvare Transilvania (CST) au participat la misiunea bărbatului din Sălicea dispărut în week-endul 12-14 decembrie.

sursa foto: cainidesalvare.ro sursa foto: cainidesalvare.ro

Asociaţia pentru Câini de Salvare Transilvania (CST) a participat la misiunea de căutare a bărbatului dispărut care a durat trei zile şi s-a încheiat cu găsirea în viaţă a acestuia.  Voluntarii CST alături de salvamoniştii şi jandarmii clujeni l-au căutat pe bărbatul dispărut în perioada 12-14 decembrie.

Solicitarea de a participa la misiune a venit din partea conducerii centrului de îngrijire din Sălicea, locul de unde a dispărut bărbatul. În prima seară, căutarea a început la ora 19.00, CST participând cu 13 voluntari şi 5 câini de căutare. Misiunea a durat până la ora 3.30 când s-a luat decizia întreruperii ei până a doua zi dimineaţa.


În cea de-a doua zi, vineri 13 decembrie, căutările au fost reluate la ora 9.30 dimineaţa când din partea CST au participat 3 voluntari şi 3 câini de căutare care au activat până la ora 15.30 când misiunea a fost din nou întreruptă.
Sâmbătă, 14 decembrie echipele au pornit din nou în căutare. “De această dată am fost 10 voluntari CST şi 4 câini. În jurul orei 14.00, persoana a fost găsită de către o echipă mixtă Salvamont - CST, la marginea unei păduri. Pe lângă membrii Salvamont Cluj, din această echipă au făcut parte 2 câini de căutare, Aka pregătită de Raul Mureşan şi Vick pregătit de Sebastian Crisan, alţi 2 voluntari CST şi un membru al Salvamont Alba alături de câinele său”, a declarat Oana Ciora, preşedintele CST.
Stelian Budean, bărbatul găsit, era conştient, înfometat şi suferind efectele hipotermiei. Asociaţia pentru Câini de Salvare Transilvania este o organizaţie non guvernamentală care pregăteşte echipe om-câine capabile să participe la misiuni reale de căutare. Echipele pregătite de CST pot să caute persoane dispărute în pădure sau prinse sub dărâmături.

abonare newsletter