Actualitate

FOTO: Ce fac marii lideri politici ai lumii în timpul omagierii lui Mandela?

Preşedintele SUA, Barack Obama, premierul britanic David Cameron şi premierul danez Helle Thorning-Schmidt au fost surprinşi în timp ce se fotografiau singuri, cu un telefon, râzând, la ceremonia de omagiere a lui Nelson Mandela.

De asemenea, Barak Obama a fost surprins râzând şi atingând-o pe mână şi umăr pe Helle Thorning-Schmidt  în timp ce încercau să facă o serie de poze cu un telefon la ceremonia în memoria lui Nelson Mandela, iar Michelle Obama stătea deoparte, având un ton sobru.

Şi Helle Thorning-Schmidt  a fost surprinsă râzând şi atingându-l pe faţă pe premierul britanic David Cameron în timp ce încercau să facă o serie de poze cu un telefon


Helle Thorning-Schmidt şi Barack Obama s-au întâlnit la nivel oficial de cel puţin încă două ori anterior, cel mai recent în septembrie, la Stockholm. Thorning-Schmidt a efectuat o vizită la Casa Albă în februarie.

Barack Obama şi numeroşi alţi lideri politici au participat marţi, la Johannesburg, la o ceremonie de omagiere a fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, decedat la 95 de ani.


Ce spune fotograful?

Roberto Schmidt, unul dintre fotografii AFP, cel care a surprins fotografiile cu cei trei lideri politici - Preşedintele SUA, Barack Obama, premierul britanic David Cameron şi premierul danez Helle Thorning-Schmidt  - în timp ce se fotografiau singuri, cu un telefon, râzând, la ceremonia de omagiere a lui Nelson Mandela, spune nu a fost nimic surprinzător în atitudinea celor trei oameni politici şi că fotografiile fost realizate pur întâmplător, fără nicio intenţie.

El scrie pe blogul AFP-ului că pe stadionul unde a avut loc ceremonia de omagiere a fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela era o atmosferă relaxată în care majoritatea oamenilor cântau, dansau şi râdeau în cinstea preşedintelui desemnat cu un Oscar pentru Pace.


“Am făcut aceste fotografii spontan, fără a mă gândi la ce impact ar putea avea. La momentul respectiv am crezut că cei trei lideri mondiali se comportă pur şi simplu ca nişte persone normale, ca mine, ca tine. Mă îndoiesc că cineva ar fi rămas total de piatră pe durata întregii ceremoni, în timp ce zeci de mii de oameni au sărbătorit pe stadion. Pentru mine, comportamentul acestor lideri – de a-şi face poze împreună – pare perfect natural, probabil şi eu aş fi făcut la fel dacă eram în locul lor. Echipa AFP a  muncit mult pentru  a surprinde reacția pe care sud-africanii au avut-o la ceremonia de omagiere a cuiva pe care îl consideră ca un tată. Împreună cu echipa de la AFP am realizat aproximativ 500 de fotografii, încercând să surprindem adevăratele sentimente ale oamenilor, dar aceste imagini aparent banale par să fi eclipsat de mult acestă muncă colectivă (...) Peste tot în jurul meu – pe stadion – sud-africani dansau, cântau și râdeau. Aşa îşi onorau ei liderul plecat din această lume. A fost mai mult o atmosferă de carnaval decât una de înmormântare. Ceremonia începuse deja de două ore și urma să mai dureze încă cel puţin pe atât. Atmosfera a fost una complet relaxată – nu am văzut nimic șocant prin vizorul aparatului meu, fie președintele SUA sau altcineva. Eram în Africa”, a scris Roberto Schmidt pe blogul său.

abonare newsletter