Actualitate

Horea Uioreanu despre bătălia pierdută a RATUC-ului cu Fany: Vom câştiga procesul

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat marţi, că este convins că va câştiga procesul pe fond cu firma Fany care a obţinut în instanţă suspendarea hotărârii Consiliului Judeţean Cluj care facilita accesul RATUC pe rutele din localităţile învecinate, Floreşti, Baciu, Apahida, Feleacu, Ciurila şi Chinteni.

Fany a atacat în instanță hotărârea Consiliului Judeţean Cluj prin care erau scoase de la licitație traseele din zona metropolitană și a primit câștig de cauză. Sentința a fost dată de Tribunalul Cluj.

Reprezentanţii firmei de transport Fany au precizat că au atacat în contencios administrativ pentru că decizia nu era legală.


“Consiliul Judeţean Cluj nu avea niciun temei legal pentru a scoate traseele din Zona Metropolitană de la licitaţie, fiind vorba de o licitaţie la nivel naţional pentru transport intrajudeţean. Soluţia nu este ca cei de la Consiliul Judeţean să scoată traseele şi apoi să le atribuie prin încredinţare directă către RATUC. Soluţia era ca RATUC să se transforme în SA în timp util şi să participe la licitaţie”, a declarat Cristi Măhălean, directorul Fany.

Consiliul Judeţean Cluj a aprobat cererea ca aceste trasee să fie scoase din pachetul general care va fi scos la licitaţie, urmând ca până la sfârşitul anului, operatorii privaţi să asigure transportul în comunele vecine municipiului Cluj-Napoca, iar de la 1 ianuarie 2014 să intre RATUC pe traseele respective.


Întrebat cum comentează decizia Tribunalului Cluj, Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, a precizat că este convins că va câştiga procesul.

„În mod normal deciziile instanţei nu se comentează. Este o decizie luată ieri de suspendare a hotărârii Consiliului Judeţean Cluj care a scos anumite trasee de pe teritoriul unor comune din jurul Clujului în aşa fel încât acea asociaţie metropolitană de transport să-şi poată face propriul lor transport. Momentan fondul judecăţii va avea loc mai târziu. Practic, dacă noi vom câştiga, şi cred că vom şi câştiga, acele trasee vor fi repuse la dispoziţia viitoarei companii care va gestiona transportul metropolitan. Această hotărâre de consiliu am făcut-o pentru că vine în întâmpinarea cererii cetăţenilor. Cei de la RATUC ar trebui să se grăbească pentru că riscul cel mai mare este de a lăsa populaţia din acea zonă fără niciun fel de transport. Momentan, eu sunt obligat să respect această decizie, care este de suspendare a hotărârii de consiliu judeţean. Zilele viitoare va avea loc o licitaţie pentru toată ţara, pe toate rutele de transport, eu sunt obligat prin această suspendare să repun aceste rute de transport la licitaţie, va câştiga cel care va vea preţul şi condiţiile favorabile conform licitaţiei, iar în momentul când fondul procesului se va finaliza şi se va da dreptate consiliului judeţean ele vor fi rescoase din acest program“, a declarat Horea Uioreanu.


Decizia Tribunalului Cluj nu este definitivă. Potrivit Hotărârii Tribunalului Cluj “admite cererea formulată de reclamanta S.C. Fany Prestări Servicii S.R.L. în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Judeţean Cluj. Dispune suspendarea executării Hotărârii Consiliului Judeţean Cluj pentru modificarea H.C.J. nr. 328/2012, adoptată în şedinţa extraordinară din data de 17 octombrie 2013, până la pronunţarea instanţei de fond. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de Asociaţia Metropolitană de Transport Public Cluj în interesul pârâtului. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Cluj, Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale. Pronunţată în şedinţa publică din data de 25 noiembrie”.

Proiectul de hotărâre privind transformarea RATUC în societate comercială a fost votat de consilierii locali în cadrul ședinței de Consiliu Local din 14 noiembrie. Transformarea RATUC în societate comercială a fost necesară pentru punerea în aplicare a unui proiect amplu care prevede prelungirea traseelor RATUC în zona metropolitan din care fac parte comunele Floreşti, Baciu, Apahida, Feleacu, Ciurila şi Chinteni. Regia se numeşte ”Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. ca urmare a reorganizării administrative a RATUC Cluj-Napoca având ca acţionar unic municipiul Cluj-Napoca. Sediul social al societăţii va fi în Cluj Napoca, B-dul 21 Decembrie 1989 nr.128-130.


În urma deciziei Tribunalului Cluj, primarul comunei Floreşti, Horia Şulea, a declarat că va propune realizarea unei regii locale de transport pe raza localităţii Floreşti până la Polus.

abonare newsletter