Actualitate

Fostul președinte al Ciprului, Glafcos Clerides, a murit

Fostul președinte cipriot Glafcos Clerides a murit, vineri, la vârsta de 94 de ani, într-o clinică din Nicosia, a declarat presei medicul acestuia, transmite AFP.

'Din păcate, conducătorul nostru istoric s-a stins la orele 18:20 (16:20 GMT)', a declarat dr. Joseph Kasios presei venite în număr mare în fața clinicii unde se afla spitalizat Clerides, potrivit Agerpres.

Agenția cipriotă de știri CNA anunțase anterior că Glafcos Clerides, care a deținut două mandate prezidențiale între 1993 — 2003, se afla într-o stare 'foarte critică și ireversibilă'.


Clerides, veteran din al Doilea Război Mondial și fondator al Adunării Democratice (DUSY, conservator), partidul actualului președinte al Ciprului Nicos Anastasiades, a fost grav bolnav în ultimii ani, iar starea sa de sănătate s-a deteriorat odată cu înaintarea în vârstă.

Glafcos Clerides este considerat unul dintre principalii artizani ai intrării Ciprului în Uniunea Europeană, în 2004, chiar dacă, în pofida sprijinului său pentru eforturile de reunificare, insula a intrat în UE divizată, după respingerea de către ciprioții greci a unui acord de reunificare.


Născut în aprilie 1919 la Nicosia, Clerides era fiului avocatului Ioannis Clerides, rival înfrânt în 1960 de arhiepiscopul Makarios, primul președinte al Republicii Cipru, după declararea independenței. Și el avocat de formație, Glafcos Clerides a fost din 1960 până în 1976 deputat și președinte al Parlamentului, asumându-și cu acest titlu interimatul prezidențial din iulie până în decembrie 1974, în absența lui Makarios. Acesta din urmă a fost răsturnat de la putere după o lovitură de stat a naționaliștilor, care a provocat invadarea de către Turcia a părții de nord a Ciprului, încă ocupată, scrie AFP.

 

Etichete: deces
abonare newsletter