Actualitate

FOTO: "Cadoul" jandarmilor clujeni pentru protestatari: PUMNI şi AMENZI

Protestul împotriva exploatării Roșia Montană desfășurat duminică seara la Cluj-Napoca nu a fost autorizat și a blocat circulația aproximativ o oră în fața Prefecturii Cluj, fiind date 16 sancțiuni contravenționale, a declarat luni colonelul Florinel Budișan, comandatul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca.

El a subliniat că jandarmii au intervenit respectând prevederile legii și că mitingul a fost neautorizat, explicând altercația produsă cu protestatarii.

“Noi i-am avertizat pe oameni și le-am adus la cunoștință în momentul plecării pe traseu că protestul este ilegal pentru că nu au obținut aprobările necesare. Dânșii au continuat. S-a ajuns în fața Instituției Prefectului unde au blocat circulația cam o oră. La un moment dat am trecut și am legitimat câteva persoane pe care le-am considerat a avea o contribuție la protestul acesta ilegal. Normal că oamenii au reacționat într-un fel, dar nu s-au produs incidente majore”, a spus Budișan, adăugând că au fost date 16 sancțiuni contravenționale.


Un tânăr care se numește Radu Costea a acuzat luni că a fost bruscat de forțele de ordine în timp ce participa, duminică seară, la marșul de protest împotriva proiectului de la Roșia Montană. Acesta a declarat că va merge la IML pentru a scoate un certificat medico-legal, urmând să depună şi o plângere penală la Poliţie.

Manifestanţi spun că, din senin, au fost bruscaţi de jandarmi şi legitimaţi. O tânără a susţinut că a fost lovită de mai multe ori în zona pieptului, în timp ce alţii s-au ales cu vânătăi în urma intervenţiei jandarmilor.


Luni dimineaţă, câţiva dintre protestatari au participat la o întâlnire cu prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan.

"Unul dintre noi a fost târât pe asfalt, mai multe persoane, printre care şi o doamnă, au fost bruscate. Aceste abuzuri trebuie penalizate. Violenţa exercitată asupra noastră a fost cu totul şi cu totul nemotivată, iar apoi cei implicaţi au refuzat să-şi asume răspunderea", a declarat unul dintre protestatari.


Prefectul Clujului le-a atras atenția protestatarilor că traficul auto a fost perturbat și le-a pus în vedere că nu au voie să producă acest disconfort. "Înţelegem că vreţi să fiţi vizibili, sunteţi. Nu suntem absurzi să credem că mii de oameni încap pe trotuar. N-am dispus, ca şi instituţie a prefectului, utilizarea forţei", a precizat Gheorghe Vuşcan, prefectul Clujului.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.


Proiectul este în prezent la Comisia parlamentară specială, care este aşteptată să dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputaţii şi senatorii au decis, în 22 octombrie, prelungirea până pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de către Comisia parlamentară Roşia Montană.

Ultimele Stiri
abonare newsletter