monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Cea mai scumpă autostradă după Bechtel este autostrada Sebeş-Turda: 15 milioane de euro pe kilometru

Construcţia autostrăzii Sebeş-Turda, cu o lungime de 70 de kilometri, care în prezent se află în plină licitaţie, va costa aproape un miliard de euro, potrivit unei hotărâri adoptate de guvern, deşi în vară preţul estimat era aproape la jumătate, circa 554 de milioane euro. Compania de drumuri nu a explicat încă motivele acestei dublări a costurilor.

sursa foto: capital.ro

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a scos la licitaţie construcţia autostrăzii Sebeş - Turda în luna iulie, la un cost estimat la aproape 2,5 miliarde de lei (554 mil. euro), sau aproape 8 mil. euro pe kilometru. La finalul săptămânii trecute însă, guvernul a adoptat o hotărâre de modificare a unei alte hotărâri din 2008, pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai drumului expres Sebeş - Turda.

„Valoarea totală a investiţiei este de 4,6 mld. lei (1,03 mld. euro – n.red.), finanţarea efectuându-se din fondul de coeziune şi de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, pentru Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine“, se arată în informaţia de presă transmisă de guvern.


Nu numai că nu mai vorbeşte despre o autostradă între Sebeş şi Turda, ci de un drum expres, dar guvernul a adoptat o hotărâre prin care costul unui kilometru de şosea între Sebeş şi Turda ajunge la aproape 15 milioane de euro, potrivit calculelor ZF.ro. Informaţia de presă transmisă de guvern nu explică dacă în acest nou preţ este inclus doar costul de construcţie sau şi alte costuri, precum cele cu exproprierile.

Autostradă sau drum expres?

Iniţial, CNADNR voia sa construiască şoseaua Sebeş - Turda sub formă de drum expres, însă planurile companiei de drumuri s-au schimbat după ce autostrada Sebeş - Turda a fost declarată de Bruxelles la începutul lunii mai ca fiind eligibilă pentru construcţia din bani europeni în exerciţiul financiar 2007-2013. În acest context, întrebarea care se pune este de ce guvernul a adoptat la finalul săptămânii trecute o hotărâre de guvern care vorbeşte despre construcţia unui drum expres între cele două oraşe şi nu a unei autostrăzi. 


Licitaţia pentru construcţia unei autostrăzi între Sebeş şi Turda este în plină desfăşurare. În urmă cu două săptămâni, CNADNR anunţa că a prelungit până la 28 octombrie termenul de depunere a ofertelor din partea constructorilor pentru realizarea tronsonului de autostradă Sebeş - Turda, ca urmare a „managementului defectuos din cadrul unor compartimente ale CNADNR“. Atunci, actualul director al CNADNR Narcis Neaga a instituit o comisie de disciplină pentru verificarea unor angajaţi ai companiei, consideraţi responsabili pentru prelungirea termenului de depunere a ofertelor.

Contractul autostrăzii Sebeş-Turda va fi atribuit constructorilor care vor prezenta oferta cu cel mai scăzut preţ, iar durata de construcţie este de 22 de luni – 4 luni pentru proiectare, respectiv 18 luni pentru execuţia lucrărilor. Cu alte cuvinte, dacă până la finalul anului va fi desemnat un câştigător, autostrada ar trebui să fie finalizată până la sfârşitul anului 2015, cel târziu începutul anului 2016, potrivit calculelor ZF.ro.