Actualitate

GALERIE FOTO Cluj: Manifestanţii din Piaţa Unirii ameninţă cu grevă şi cu blocarea instituţiilor dacă proiectul de la Roşia Montană va fi aprobat

Peste 3000 de persoane s-au adunat duminică în centrul oraşului Cluj-Napoca pentru a protesta faţă de tergiversarea luării unei decizii în cazul Roşia Montană. Ei le-au transmis guvernanţilor că în cazul în care decizia va fi amânată la nesfârşit vor bloca instituţiile şi vor face greve. După câteva minute de discursuri, manifestanţii au plecat în marş spre campusul universitar Haşdeu pentru a-i scoate din cămine pe studenţi pentru a li se alătura.

UPDATE ORA 21.00

Peste 3.500 de protestatari au ocupat, pentru o oră, Piaţa Lucian Blaga din Cluj-Napoca

Traficul rutier în Piaţa Lucian Blaga din Cluj-Napoca, blocat duminică seară de protestatarii faţă de proiectul de la Roşia Montană, a fost reluat după aproximativ o oră, manifestaţia încheindu-se fără incidente.

În Piaţa Lucian Blaga, protestatarii au cântat şi au scandat lozinci antiguvernamentale şi de salvare a zonei Roşia Montană.


Protestul s-a încheiat după aproximativ o oră, iar traficul rutier în zonă a fost reluat, fără a se înregistra incidente.

Manifestanţii care s-au adunat, duminică, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca pentru a protesta faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au pornit într-un marş spre campusul stundeţesc Haşdeu, numărul protestatarilor depăşind pe traseu peste 3.500. Ei au blocat traficul rutier în zona campusului, cerând studenţilor să se alăture protestului. Manifestanţii au scandat "Să vină studenţii", "Nu staţi la ferestre, veniţi la proteste", "Strigaţi cu noi, Ponta la gunoi" şi "Jos Guvernul".


Protestatarii au continuat marşul pe străzile Moţilor, Coşbuc, Splaiul Independenţei, strada Horea, până la Gară, după care s-au îndreptat spre Piaţa Lucian Blaga, trecând prin Piaţa Mihai Viteazu, prin faţa Prefecturii, pe bulevardul 21 Decembrie 1989, strada Memorandumului şi pe lângă Primărie, blocând pe traseu traficul rutier şi transportul în comun.

În Piaţa Lucian Blaga, o parte a manifestanţilor s-au aşezat pe asfalt şi au blocat traficul rutier, scandând "Uniţi, salvăm Roşia Montană".


UPDATE ORA 19.25

Au intrat pe Calea Moţilor şi s-au îndreptat spre Gară unde nu au mai ajuns din cauza unui accident rutier. Poliţiştii şi jandarmii care însoţeau manifestanţii i-au îndreptat din Piaţa Mihai Viteazu şi înspre Prefectură. Din cauza unui accident care a avut loc pe strada Horea manifestanţii nu au mai mers în marş spre Piaţa Gării. Ei au schimbat traseul şi s-au îndreptat spre Prefectura Cluj. Din primele cercetări, şoferul unui autoturism a acroşat trei maşini. ”Conducătorul auto care a acroşat cele trei maşini are 38 de ani. El a fost surprins de manevra şoferului din faţa sa, a intrat în panică şi a încurcat frâna cu acceleraţia”, a afirmat comisarul Daniel Graur, purtător de cuvânt la IPJ Cluj.

UPDATE ORA 19.00

La miting se împart fluturaşi de chemare la "o adunare naţională" pe care cei care se opun proiectului minier vor să o organizeze în 19 octombrie la Câmpeni, judeţul Alba. La manifestare participă şi Oana Boc, soţia primarului Clujului, Emil Boc.


Participanţii la miting urmează să pornească într-un marş spre Gara din Cluj-Napoca, iar la final vor ajunge în Piaţa "Lucian Blaga", în faţa Casei de Cultură a Studenţilor.

Aceasta este a şasea duminică în care la Cluj-Napoca au loc astfel de proteste.


UPDATE ora 18.35

Manifestanţii au blocat strada Victor Babeş. Potrivit jandarmilor nu s-au înregistrat incidente. De acolo au coborât pe strada Piezişă sub privirile tinerilor ieşiţi la o bere la barurile din zonă.

Protestatarii ameninţă cu blocarea instituţiilor

„Tema de astăzi a protestului este mizeria e mare, curăţenia continuă. Ieri l-am văzut pe Ministrul Marilor Proiecte Naţionale, Dan Şova, aducând în discuţie încă o minciună. Şova a spus că potrivit licenţei de exploatare, în orice moment, indiferent ce va urma, Roşia Montană Gold Corporation va obţine o prelungire a licenţei şi nu va pleca din România indiferent de presiunea străzii. Dacă acest Şova spune adevărul, eu mă îndoiesc, avem un ocupant al Munţilor Apuseni. Potrivit lui Şova, chiar dacă se va respinge, compania va rămâne la Roşia Montană, blocând un proiect. Vedem această tendinţă de capturare a statului român. Guvernul României a fost captivat de această companie, deciziile au fost scrise cu punct şi virgulă de această companie. Noi nu vrem să se lungească, cerem ca această lege, dacă nu a fost respinsă de Guvern, să se dezbată cât mai repede ” Cornel Vâlcu, unul dintre protestatari, lector universitar la Facultatea de Litere din cadrul UBB Cluj.

„Suntem conştienţi că pe măsură ce oamenii de la putere tergiversează luarea unei decizii această mişcare să scadă în intensitate. Asta este tactica lor, amânarea continuă, la nesfârşit, se caută găselniţe, reţineţi sentimentul vostru din fiecare duminică. La ştirile de luni vedem la TV cum se spune că cu fiecare duminică protestatarii sunt tot mai puţini. Nu e greu să mutăm protestele la altă dată. Vor să începem grevele, blocarea unor instituţii, dacă ei blochează România la nesfârşit, şi noi putem. Nici nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla dacă vor da undă verde proiectului. Veniţi în fiecare duminică, nu vă lăsaţi descurajaţi de această tactică. Aurul adevărat nu se găseşte la suprafaţă, aurul adevărat sunt oamenii din Roşia Montană care dau lecţie de demnitate acestei naţiuni”, a mai spus Vâlcu.

„La greci se poate, la unguri se poate, au dărâmat un guvern, suntem tot mai puţini în piaţă, încercaţi să vă mobilizaţi prietenii, nu avem voie să pierdem acest simbol al ţării, acuma 23 de ani s-a întâmplat o revoluţie. Dacă lăsăm scânteia să se stingă destinul nostru va fi de plâns, vom plânge la porţile Europei, noi nu ştim să ne apărăm valorile? Eu aici vreau să trăiesc în condiţii normale, vom pleca spre Haşdeu, voi tinerii sunteţi arma, încercăm să vă trezim ca un ultim resort. Ce se întâmplă în ţara asta? Până când? Nu cedăm. Mi ruşine că acuma 23 de ani şi la Cluj au murit revoluţionari împuşcaţi, e vai şi amar de noi, mi ruşine că cei care au ieşit în stradă acuma 23 de ani nu sunt alături de voi. Nu suntem o naţiune de sclavi. Nu cedăm ”, a spus alt protestatar.

„Trebuie să facem presiuni pentru ca votul să fie deschis. Nu suntem destul de radicali”, a mai spus alt manifestant.

"S-au terminat aşa zisele audieri. Dacă această comisie ar fi vrut să înţeleagă ce se petrece la Roşia Montană aveau posibilitatea unei anchete. În comisie s-au spus lucruri extrem de grave, studiul de impact se bazează pe informaţii falsificate, rapoartele au fost modificare prin birouri. Nu vrem ca Roşia Montană să dispară", a spus şi Mihai Goţiu, unul dintre protestatari.

Protestatarii s-au adunat de la ora 17.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având pancarte cu mesaje precum: "Avem cu toţii o rană, Roşia Montană", "Vrem natură, nu cianură", "Profitul vostru, protestul nostru", "Avize legale de la ministere penale", "Băsescu, RMGC, aceeaşi mizerie". Oamenii au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Antonescu Crin, cianurisul cel mai fin", "Demisia", "Jos Guvernul", "Ponta, nu uita, va veni şi vremea ta", "Nu corporaţia face legislaţia".

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul a fost analizat de Comisia parlamentară specială, la care au fost audiaţi, până vineri, reprezentanţi ai mai multor instituţii. Membrii comisiei încep săptămâna viitoare dezbaterea proiectului pe articole.

Ultimele Stiri
abonare newsletter