Actualitate

Corlăţean: Se ştie că România a făcut progrese în justiţie în 2013

Autorităţile britanice ştiu "foarte bine" că România a progresat în ultimul an în materie de justiţie, iar subiectul MCV nu a existat, în mod specific, pe agenda vizitei în Marea Britanie, a declarat, pentru Mediafax, ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

Titus Corlatean Titus Corlatean

"N-am discutat în mod specific (despre MCV - n.r.) pentru că noi ne cunoaştem poziţiile şi cooperăm. Avem asistenţă, am avut în toţi aceşti ani asistenţă din partea Marii Britanii şi suntem interesaţi să beneficiem în continuare de asistenţă. N-a fost un element nici de critică, nici de contencios. Dimpotrivă se ştie foarte bine că România a progresat în ultimii ani şi în ultimul an instituţiile au dat rezultate în această materie. Am subliniat că vom continua cooperarea în materie de judiciar", a precizat Titus Corlăţean, care a făcut joi şi vineri o vizită de lucru în Marea Britanie.
Referitor la Schengen, şeful diplomaţiei a spus că a mulţumit omologului britanic, William Hague, pentru faptul că, recent, s-a subliniat "public dinspre partea britanică faptul că România a îndeplinit criteriile tehnice, obiective de aderare la spaţiul Schengen". "Marea Britanie nu este membră a spaţiului Schengen, dar politic faptul că Marea Britanie a subliniat acest lucru este extrem de semnificativ şi am mulţumit părţii britanice", a declarat ministrul Afacerilor Externe.

Ministrul Titus Corlăţean a precizat că Marea Britanie va susţine, inclusiv financiar, proiectul Preşedinţiei române a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP) de sprijinire a statelor candidate şi aspirante la UE din regiune în vederea "combaterii corupţiei, a crimei organizate, a recuperării produselor infracţiunii". În acest context, Preşedinţia română a SEECP va organiza, în prima parte a anului 2014, o conferinţă dedicată unei politici comune în materie de combatere a corupţiei.

abonare newsletter