Actualitate

PROTEST la sediul Curţii Constituţionale faţă de eutanasierea câinilor maidanezi

Câteva zeci de persoane care se opun eutanasierii câinilor maidanezi protestează, miercuri, în faţa sediului Curţii Constituţionale, de la Palatul Parlamentului, manifestaţia având loc în timp ce judecătorii constituţionali iau în discuţie Legea privind câinii fără stăpân.

Manifestanţii care s-au strâns la intrarea dinspre Calea 13 Septembrie în Palatul Parlamentului, unde este şi sediul Curţii Constituţionale, cer judecătorilor să declare neconstituţională Legea privind câinii fără stăpân.

Aceştia scandează "Dreptul la viaţă" şi au pancarte pe care scrie "Stop crimei", "Stop eutanasiei", "Abandonarea puilor este sursa câinilor de pe străzi. Nu mai arunca puii pe stradă!" şi "Sterilizarea câinilor este singura măsură eficientă pe termen lung".


Preşedintele Asociaţiei "Cuţu, cuţu", Marcela Pîslă, a spus că oamenii trebuie să accepte ideea că sterilizarea este unica formă care duce la dispariţia câinilor de pe stradă, potrivit Mediafax.

"Sterilizării nu i s-a acordat niciodată şansa de a fi aplicată. Nu am avut niciodată sterilizare prevăzută în vreo lege. Eutanasiei însa i s-a acordat şansa de a fi aplicată între 2001 şi 2008, conform OUG 155/2001, şi s-a văzut că nu rezolvă, strada este plină de câini", a arătat Marcela Pîslă, într-un comunicat de presă.


Ea a precizat că protestul de miercuri este organizat pentru susţinerea sesizării de neconstituţionalitate a legii şi împotriva eutanasiei, fiind autorizat până la ora 15.00.

Curtea Constituţională ia în discuţie Legea privind câinii fără stăpân

Protestul are loc în timp ce Curtea Constituţională ia în discuţie sesizarea de neconstituţionalitate în cazul Legii privind câinii fără stăpân.


Camera Deputaţilor a adoptat, în 10 septembrie, Legea privind câinii fără stăpân, care stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.

Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu excepţia UDMR, a atacat la Curtea Constituţională legea prin care a fost modificată şi completată Ordonanţa de urgenţă 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor.

abonare newsletter