Actualitate

Gabriel Ispas, despre fraudele de la BAC: "Dacă aş avea un copil de 18 ani nu i-aş risca libertatea pentru un punct în plus"

Gabriel Ispas, secretar general în Ministerul Educaţiei, a participat miercuri la Cluj-Napoca la o dezbatere privind strategia anticorupţie în educaţie, unde a declarat, referitor la frauda de la bacalaureat de la Mangalia, că nu ar risca libertatea unui copil de 18 ani pentru un punct în plus la examen.

Gabriel Ispas a declarat că la nivelul judeţului Cluj nu au fost fraude la bacalaureat şi nici sesizări privind posibile fraude la nivelul Ministerului Educaţiei.

„Realitatea pe care o vedem astăzi este tristă, pentru sistemul educaţional ce s-a întâmplat la Mangalia este o ştire tristă, un eveniment trist, nu e plăcut nici ca reprezentant al Ministerului Educaţiei, nici din postura de profesor, ca o asemenea urgie să se abată asupra noastră. Ce nu se spune la televizor este faptul că acest  caz de la Mangalia nu a fost un flagrant al DNA-ului, ci totul a pornit de la o sesizare făcută pe platforma  acestui proiect. Ministerul Educaţiei trebuie să instaureze starea de normalitate în învăţământ. Voinţa Ministerului e de a nu tolera niciun fel de fapte de corupţie. Este un fenomen care trebuie combătut. Inspectoratele şcolare, şcolile nu au capacitatea de a combate corupţia, aceasta intră sub incidenţa DNA-ului, poliţiei, DIICOT. Putem să prevenim acest flagel utilizând mai multe metode: conştientizarea problemei, formarea celor care urmează să fie formatori. Dacă aş avea un copil la bacalaureat nu mi-aş risca libertatea mea şi nici a copilului meu de 18 ani pentru jumătate de punct în plus sau pentru un punct în plus să facă un semn pe lucrare. La nivelul Clujului nu am avut fraude la bacalaureat, nici sesizări la Ministerul Educaţiei, sper că şi alte judeţe vor urma exemplul dumneavoastră”, a declarat secretarul general în Ministerul Educaţiei.


Ministerul Educaţiei a eleborat proiectul Strategiei Anticorupţie în Educaţie 2013-2015, ce se află în consultare publică pe site-ul ministerului. Proiectul de strategie a fost elaborat în cadrul proiectului „Prevenirea corupţiei prin informare, formare şi responsabilizare”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional „Dezvoltarea Capacităţii Administrative”, implementat de Ministerul Educaţiei Naţionale în parteneriat cu Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei şi Universitatea Titu Maiorescu.

Scopul strategiei este prevenirea şi reducerea fenomenului corupţiei la nivelul sectorului educaţional.


Preşedintele, vicepreşedintele şi membrii comisiei de bacalaureat de la Liceul "Ion Bănescu" din Mangalia, elevi şi părinţi ai acestora au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, care îi acuză de dare şi luare de mită pentru fraudarea examenului susţinut în iunie-iulie. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa i-au trimis în judecată pe profesorul Gheorghe Amza, preşedinte al comisiei de bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic "Ion Bănescu" din Mangalia, pe care îl acuză de luare de mită în formă continuată şi permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, şi pe Ingrid Iulia Rădulescu, vicepreşedinte al comisiei, pentru luare de mită, arată DNA miercuri, într-un comunicat de presă. Alături de aceştia vor fi judecaţi profesorii Florin Pădureanu, Doina Manoleasa, membri în comisia de bacalaureat, Otilia Cornelia Stere, secretara comisiei, pentru luare de mită şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter