Actualitate

Tur ghidat în Cimitirul Central Házsongárd, marţi, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare

Marți, în cea de-a doua zi a Zilelor Culturale Maghiare, clujenii sunt invitaţi la o plimbare în cimitirul Házsongárd, cu ghid în limba română. Întâlnirea de placare este programată la ora 12:00, la porțile de intrare ale cimitirului.

De acemenea, cei care încă nu au reuşit să viziteze Turnul Catedralei Sfântul Mihail şi îşi doresc acest lucru, o pot face şi în cea de-a doua zi a  Zilelor Culturale Maghiare, între orele 10:00 şi 19:00. Văzută din vârful turnului, panorama orașului e inedită, mai ales că Biserica se află fix la kilometrul zero al Clujului.

Paradă a portului popular de ziua Sf. Ștefan

Tot marţi, ca o extensie a festivalelor de film ținute în orașorganizatorii le oferă posibilitatea tinerilor cineaști locali să-și expună lucrările, la casa TIFF de la ora 17:00. Ceea ce este interesant la evenimentul cinematografic este faptul că va prezenta tendințe cinematografice proaspete dar se va organiza şi o sesiune de discuții unde, celor interesaţi, li se vor oferi răspunsuri la întrebările pe care le pun filmele ce vor fi proiectate.


La aceeași oră, amatorii de tradiții pot vedea Parada portului popular cu ocazia întâlnirii Ansamblurilor Folclorice de ziua Sf. Ștefan care se va desfășura pe traseul Sediul Fundației Bibliotecare Heltai Gáspár – Piața Păcii – Piața Unirii.

Degustare de palincă şi prezentare de cocktailuri pe bază de pălincă în The Soviet Pub

Ora 18:00, la Casa Memorială Györkös Mányi Albert, se va ţine Concertul Cvartetului Ensemble Tedesco din Hanovra, dar și o degustare de pălincă și prezentare de cocktailuri pe bază de pălincă, la The Soviet Pub.


Tot de la aceeaşi oră va avea loc proiecţia din Ateliere clujene de film: Studioul Video-Pontes. Portret și film documentar: ”Az utolsó maszek” (”Ultimul liber profesionist”), producție din 2007 al cărui regizor este și Marius Tabacu.

De asemenea, două expoziții de artă pot fi vizitate de clujeni, în două clădiri de renume ale orașului: la Bastionul Croitorilor, unde se poate vedea Culori și chipuri – Expoziția de artă a școlii gimnaziale speciale Kozmutza Flóra din Cluj, iar la Casa Matei Corvin, în pivniță, va fi Expoziția artiștilor Fogarasi Hunor și Todor Tamás.


La ora 19:00, se va ține Gala de închidere a festivalului de dans popular organizat de ziua Sf. Ștefan, în piața Unirii, iar la 20:00 cei de la Jazzybirds vor concerta la Casa TIFF. Seara se va încheia cu un after-party, „Rulează covorul – hiturile anilor '60”, organizat la Arena New York (fostul Hotel Continental).

abonare newsletter