Actualitate

Se modifică valabilitatea şi taxele paşapoartelor

Din data de 12 august va intra în vigoare o nouă lege care modifică unele prevederi privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Elementul de noutate constă în modificarea termenelor de valabilitate a paşapoartelor, precum şi a taxelor aferente.

sursa foto: realitatea.net sursa foto: realitatea.net

Potrivit noii legi, valabilitatea paşapoartelor în cazul persoanelor care nu au împlinit 12 ani este de trei ani şi de cinci ani pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani. În ceea ce priveşte taxele, acestea vor fi în cuantum de: 276 lei - paşaportul electronic pentru persoanele care nu au împlinit 12 ani, 302 lei – paşaportul electronic pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani şi 232 lei – paşaportul temporar.

„Modificarea aliniază legislaţia noastră normelor europene în materie de acte de călătorie. Astfel, minorilor sub 12 ani nu li se mai preiau impresiunile digitale (amprentele), iar valabilitatea paşaportului este de numai de 3 ani. Părinţii care au achitat deja taxele în valoare de 302 lei, sunt rugaţi să depună documentaţia pentru paşaport până la data de 12 august, adică până la data intrării în vigoare a noii legi”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Cluj.


Din data de 12 august nu vor mai fi acceptate taxele de 302 lei, ceea ce presupune achitarea unei noi taxe de 276 lei. Recuperarea sumei  de 302 lei se va putea realize numai în baza unei cereri adresată Companiei Naţionale ,,Imprimeria Naţională” S.A Bucureşti, cerere care va conţine şi un număr de cont în care să fie virată suma, şi numai după ce în prealabil, se va certifica la sediul serviciului, sub semnatură şi ştampilă, că taxa nu a fost utilizată, se poate restitui contravaloarea acesteia.

De asemenea în baza noii legi, solicitarea paşaportului se poate face la sediul oricărui serviciu de paşapoarte din ţară, indiferent de domiciliul solicitantului.

abonare newsletter