Actualitate

UPDATE: Francezii vor să mute circulația din centrul Clujului în subteran. 16 clădiri de pe Moţilor ar trebui demolate!

Compania franceză Egis propune Primăriei Cluj-Napoca un proiect pentru reabilitarea centrului orașului prin care se dorește o regândire completă a acestei zone. Ei propun realizarea unui tunel pentru autovehicule, de pe Calea Moților până la biserica Sf. Petru din Mărăști.

Dacă va fi acceptat de autoritățile locale, proiectul va intrat pe finanțare europeană după anul 2014. Reprezentanții companiei franceze au declarat că prin acest proiect se urmărește ameliorarea condițiilor de circulație din centru, valorificarea clădirilor monument istoric, amenajarea unei zone pietonale cât mai largi, dar și amenajarea de parcări subterane în centru.

Cu privire la trafic, francezii consideră că sunt necesare două căi pe sens deoarece traficul a crescut din 2005 până în prezent. Au fost identificate numeroase zone de trafic intens și blocaje. Ei propun un tunel pentru autoturisme, iar acest concept duce până la 20% economie din prețul construcției. Tunelul va fi folosit doar pentru autoturisme nu și pentru autobuze, dar va permite și trecerea autovehiculelor mari, precum microbuze și dubițe.


Tunelul se va întinde de la intersecția Calea Moților cu Clinicilor până la biserica Sf Petru din Mărăști, de lângă sediul BRD. Francezii propun trecerea autovehiculelor pe sub Calea Moților și bulevardul 21 Decembrie. Tunelul ar fi realizat pe două nivele și fiecare nivel presupune două căi de rulare pe ambele sensuri. Înainte de intrarea în tunel se dorește o galerie în aer liber.

Francezii au identificat și câteva zone pentru parkinguri subterane: zona de sub bulevardul Eroilor până în Piața Avram Iancu.


Reprezentanții Egis precizează vor fi câteva zone din oraș care ar trebui închise complet pentru executarea lucrărilor, dar multe din lucrări sunt executate în subteran și durata de realizare este de aproximativ 28 de luni.

La sfârșit, Moților, Unirii, Avram Iancu vor fi complet pietonale, iar circulația va fi mutată în subteran.


UPDATE: 16 clădiri de pe Moţilor vor fi demolate

Proiectul francezilor presupune și demolarea a 16 clădiri de pe Calea Moților.


Reprezentanții companiei franceze subliniază că este nevoie de un constructor foarte bun pentru realizarea lucrărilor. De asemenea, ei subliniază că proiectul propus de ei ar duce la îmbunătățirea modului de circulație din centrul orașului.

Potrivit reprezentanților companiei, transportul în comun nu va fi trecut în subteran astfel că traseele vor trebui discutate deoarece pietonii vor trebui aduși cumva în zonele stațiilor. Acest aspect ar urma să fie discutat și analizat în detaliu.


De asemenea, va fi analizată și modalitatea de realizare a parkingurilor subterane. Va intra în analiză și patrimoniul istoric din Piața Unirii pentru a vedea dacă lucrările sunt compatibile și nu deteriorează patrimoniul.

Ca etape ulterioare pentru acest proiect ar fi verificarea incertitudinilor și realizarea studiilor de fezabilitate tehnice, juridice, administrativ-financiare, stabilirea traseelor, impactul economic, etc. Dacă se ia decizia construirii unei astfel de amenajări ea se pretează unui parteneriat public-public sau public-privat.

Primarul Emil Boc a declarat că soluțiile tehnice vor intra în analiză și va fi decis în ce măsură se poate trece la etapele următoare, iar apoi să se ia o decizie cu privire la realizarea proiectului.

În acest moment, compania franceză susține o prezentare, la Primăria Cluj-Napoca, a proiectului pentru schimbarea aspectului centrului orașului.

abonare newsletter