Actualitate

De ce vin tot mai puţini turişti în Cluj?

Numărul turiştilor în judeţul Cluj nostru a scăzut considerabil în ultimii patru ani, în timp ce alte judeţe şi-au dublat cifrele. Printre motive s-ar numără şi slaba colaborare dintre autorităţi.

„Nu reuşim să atragem turişti noi în România, iar turiştii care au revenit în ţară s-au reorientat spre ale judeţe pe care nu le-au vizitat. Sunt însă şi motive care ţin strict de judeţ. Spre exemplu, nu avem obiective turistice renumite, Clujul este mai mult un oraş de tranzit şi nu reuşim să facem nimic în sensul acesta. Nu se alocă fonduri pentru promovarea turismului sau fondurile sunt cheltuite separat de fiecare localitate, nu este un buget unic. Nici între Primărie şi Consiliul Judeţean nu există o colaborare. În plus, asociaţiile create special pentru promovarea turismului sunt neconsultate, nu au nici bani, nici atenţie”, susţine Martin Bikfalvi, vicepreşedinte ANAT şi director Calibra Travel.

Proiectele menite să susţină oraşul în competiţiile pentru desemnarea capitalei culturale europene, respectiv a capitalei tineretului, de altfel singurele care au prilejuit colaborări între Primărie şi Consiliul Judeţean conform reprezentanţilor celor două instituţii, nu au reuşit să influenţeze pozitiv numărul de turişti din zonă.


Astfel, în timp ce la Cluj din 2008 până în 2012 s-au contabilizat cu aproape 100.000 de turişti în minus, reprezentând o scădere de 25%, Oltul, Sălajul şi Alba au înregistrat plusuri de aproape 100%.

abonare newsletter