Actualitate

Primele concluzii ale Corpului de Control al Ministerului de Interne la IPJ Cluj

După scandalurile de corupţie în care au fost implicaţi şefii poliţiei clujeni, Ministerul de Interne şi Inspectoratul General al Poliţiei Române au trimis la IPJ Cluj, trei echipe de control, câte una de la Ministerul de Interne, Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Direcţia Generală Anticorupţie, care au verificat achiziţiile publice sau modul în care au fost promovaţi la excepţional doar anumiţi poliţişti.

O treime dintre poliţiştii clujeni au fost chemaţi la sediul IPJ Cluj, unde în prezenţa a doi psihologi trimişi de la Bucureşti, au fost chestionaţi despre modul în care ei privesc conducerea IPJ Cluj. “A fost o diagnoza a managementului. Oamenii au fost întrebaţi despre mai multe chestiuni, inclusiv ce ştiu despre relaţia dintre chestorul Păcurar, şeful IPJ Cluj şi un şef de la Serviciul de Investigaţii Criminale. Aceste întrebări au fost puse doar ca să fie puse, pentru că un agent de la circulaţie nu are ce să ştie despre asta decât din zvonuri”, se plânge un poliţist clujean, citat de evz.ro.

La Biroul Inspecţie Internă din IPJ Cluj, inspectorii din Corpul de Control au fost descoperite 16 dosare de cercetare disciplinară a unor poliţişti de la Investigaţii Criminale şi Economic, în care ancheta trena de aproape un an. “Aceste dosare sunt doar pentru a ţine anumiţi poliţişti în şah. Cercetarea disciplinară se prescrie după un an, dar este suficient pentru a convinge un poliţist să îşi bage minţile în cap. Despre şeful de la Investigaţii Criminale s-a spus că va ajunge şef al IPJ Cluj. Imediat el şi oamenii lui au fost puşi sub anchetă, totul pentru a nu putea promova”, mai spune un poliţist clujean.


Poliţiştii clujeni mai spun că ofiţerii din cadrul Corpului de Control au făcut verificări şi în legătură cu modul în care doar anumiţi ofiţeri au fost promovaţi la excepţional. “În mod normal, poliţiştii din operativ, care au rezolvat cazuri complexe pot beneficia de aceste promovări la excepţional. La IPJ Cluj, promovaţii erau de la resurse umane, juridic sau management”, spune unul dintre poliţişti.

Ofiţerii din Corpul de Control al MAI au mai verificat dosarele privind achiţiile publice, legate de construcţia unui nou sediu al Poliţiei Rutiere Cluj, modernizarea Hotelului MAI şi a Secţiei 4 de Poliţie din Cluj Napoca.


Constantin Mandache, şeful Sindicatului Agenţilor de Poliţie din Cluj a dezvăluit faptul că inspectorii de la Corpul de Control, trimişi la Cluj, au fost cazaţi la hoteluri de trei şi patru stele. “La Cluj există un hotel al Ministerului de Interne. Am aflat că s-au cheltuit aproape 100.000 de lei cu deplasarea şi cazarea celor 36 de inspectori. Au stat la hoteluri separate, asta în condiţiile în care poliţiştii nu au nici hârtie de scris sau există posturi de poliţie unde nu există o maşină de poliţie”, a spus, pentru evz.ro, Constantin Mandache.

Agentul Mandache mai spune că ofiţerii din corpul de control au fost conduşi de chestorul Nicolae Manoloiu.


Chestorul Ioan Păcurar, şeful IPJ Cluj se află în concediu de odihnă şi nu a putut fi contactat.

abonare newsletter