Actualitate

Alegerile prezidenţiale din Iran: Moderatul Hassan Rohani, pe primul loc în primul tur

<p><strong>Liderul religios moderat Hassan Rohani a obţinut 51 la sută din voturi după numărarea buletinelor în 65 la sută din birourile de vot, în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Iran, a anunţat sâmbătă un oficial din cadrul Ministerului de Interne.</strong>


"Au fost numărate 23 de milioane de buletine, iar Rohani are 11,75 milioane de voturi" în 38.621 de secţii de votare dintr-un total de 58.764, a anunţat acest oficial.

Aceste alegeri au loc pe fondul unei crize economice grave generate de sancţiunile internaţionale ce au vizat ţara din cauza programului său nuclear şi după victoria contestată în stradă a conservatorului Mahmoud Ahmadinejad. Acesta din urmă nu a putut candida pentru un al treilea mandat consecutiv, potrivit Constituţiei.

Buletinele provin "din toate oraşele şi provinciile, inclusiv Teheran", a precizat ministerul.

Potrivit primelor rezultate, Rohani îi devansează net pe trei conservatori: primarul Teheranului Mohammad Bagher Ghalibaf (17 la sută), negociatorul-şef în dosarul nuclear Said Jalili (13 la sută) şi un fost comandant al Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului, Mohsen Rezaie (10 la sută).

Ceilalţi doi candidaţi, fostul şef al diplomaţiei Ali Akbar Velayati şi Mohammad Gharazi sunt scoşi din cursă.

abonare newsletter